Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Области Златибора и Радана проглашене парковима природе

Области Златибора и Радана проглашене парковима природе

Београд, 6. октобар 2017. године – Влада Републике Србије донела је на данашњој седници уредбе о проглашењу паркова природе „Златибор“ и „Радан“, јер према својој геолошкој и биолошкој разноврсности ове области заслужују статус репрезентативних примера на територији Србије.

Уредбе омогућавају заштиту шумских станишта и очување дивље фауне, као и непокретних културних добара. Парк природе „Златибор“ обухвата близу трећине целокупне флоре Србије, од којих су многе од националног и међународног значаја, док се у саставу парка природе „Радан“ налази највећи и највиши вулкански комплекс у Србији.

За управљача ових заштићених области предложено је Јавно предузеће „Србијашуме“.

Влада је донела Одлуку о отварању конзулата Републике Србије у Анталији у Републици Турској и Перту у Аустралији. Ова одлука је заснована на потреби ширења мреже почасних конзула Србије у овим државама.

Отварањем конзулата олакшала би се сарадња у областима културе, туризма и економије и омогућило привлачење нових инвестиција.

Такође, на седници је донета Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Индонезије. Овим би се у потпуности испоштовао принцип реципроцитета, јер су за грађане Србије током 2016. године укинуте визе за улазак у ову државу.

На данашњој седници донет је и Закључак о усвајању споразума о бесповратним средствима из Труст фонда више донатора за развој статистичких капацитета III за спровођење Акционог плана за отварање података у Србији, између Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и програма Уједињених нација за развој „Отворени подаци – отворене могућности“.

Отварање података у Србији омогућило би већу транспарентност и ефикасније пружање јавних услуга, што би грађанима олакшало свакодневицу, а приватном сектору пословање и једноставнију примену пословних идеја и креативног пословања.

Отварање података такође би значило и приближавање Србије европским административним стандардима. Пројекат је започет у августу 2017. године, а предвиђено је да траје до децембра 2019. године.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs