Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Модернизација железничке везе између Србије и Грчке

Модернизација железничке везе између Србије и Грчке

Београд, 5. октобар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас током сусрета са министром инфраструктуре, транспорта и мрежа Грчке Христосом Спирицисом да је модернизација железничког Коридора 10 од стратешког интереса за Србију.


Михајловић је са својим саговорником разговарала о модернизацији железничке везе између Србије и Грчке, нагласивши да није довољно да имамо само модернизовану пругу од Београда до Будимпеште, којом ћемо ићи 200 километара на сат, већ је важно модернизовати пруге на југу да бисмо били конкурентни.

Она је поручила да је транспортни коридор предност Србије, додавши да се управо прва тема разговора са Спирицисом односи на то како да се две земље боље повежу и друмски и железнички, али се тиче и других аспеката сарадње, посебно у области инфраструктуре, друмског саобраћаја и постојећих споразума.

Михајловић је напоменула да је Србија, када је реч о друмском саобраћају, готово завршила Коридор 10, и додала да не види препреке које могу да нам се десе да не будемо добро повезани и да немамо већи број путника и робе, али да је „критична тачка“ развој железничког саобраћаја.

Када погледате саобраћај кроз друге коридоре, паралелно од нас, видећете да карго кроз те земље пролази 10-15 сати брже него кроз Србију. Главни задатак је да модернизујемо железницу кроз Коридор 10 да бисмо могли да будемо конкурентни, истакла је она.

Михајловић је поручила да је, поред модернизације, важно смањити баријере на границама како се не би губило и по неколико часова када је реч о превозу терета, додавши да је то додатни посао о којем ће се данас започети разговори.

Она је изразила наду да ће овакви састанци бити чешће организовани јер је заједнички циљ модернизација коридора, уз напомену да је њен грчки колега са задовољством прихватио позив да чешће посећује Србију и уједно јој узвратио позив да посети Грчку.


Михајловић је Спирицису поклонила стилизовано прво слово азбуке, које је дело руку српских жена, а он јој је такође узвратио поклоном који представља реплику предмета из Грчке.

Спирицис је истакао да је приоритет грчке стране модернизација и усавршавање пруга и повезивање од Србије до лука у Грчкој.

Две земље су веома близу, а њихово боље инфраструктурно повезивање омогућило би боље повезивање у унутрашњости Балкана, али и ка централној Европи, рекао је он и додао да би требало да постоји једна централна политика за све те транспорте.

Такође, морамо да радимо и на нашим путевима како бисмо у блиској будућности постигли једнаке стандарде, односно да добро повежемо две земље и да путници који прелазе из земље у земљу не схвате да прелазе границу, поручио је министар инфраструктуре, транспорта и мрежа Грчке.

Спирицис је навео да је време да овај регион и грађани осете безбедност коју осећају и грађани земаља централне Европе, што не може да се деси ако не унапредимо пројекте.

У том погледу, Коридор 10, као и у прошлости, и данас и у будућности може да буде фактор обезбеђивања мира у целом региону, али и у области транспорта и инфраструктуре, рекао је он.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs