Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Принципи независности и непристрасности судства у интересу грађана

Принципи независности и непристрасности судства у интересу грађана

Врњачка Бања, 5. октобар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић поручила је данас да ће се то министарство заложити за то да се изменама Устава систематизују одредбе о судовима и судијама како би биле хармонична целина која не изазива забуну, као и да сталност судијске функције буде безизузетна.


Кубуровић је, отварајући годишње саветовање судија у Врњачкој Бањи, навела да то подразумева укидање института „судије на пробу“ (први избор на мандат од три године), који је, како је навела, споран и са становишта независности судија.

Она је истакла да се разлози за престанак судијске функције, посебно разлози за разрешење судије, морају уредити Уставом како не би, као што је то сада случај, зависили од воље Народне скупштине оличене у законима и потенцијално омогућавали дестабилизацију положаја судија.

Када је у питању Високи савет судства, како је навела, тај највиши судијски орган треба да одражава демократску легитимност савета, и да омогући да се унутар њега чују различита мишљења и да буде гарант независног, али и ефикасног и одговорног судског система.

Кубуровић је, истичући да су принципи независности и непристрасности судства установљени у интересу грађана и заштите објективних права, указала на то да се они морају посматрати кроз призму интереса друштва, а не само из угла конкретног судије.

Она је подсетила на мишљење Венецијанске комисије из марта 2007. године, према којем је неопходно „успоставити равнотежу између судске независности и самоуправе са једне стране, и неопходне судске одговорности с друге стране, како би се избегли негативни ефекти корпоратизма унутар судства“.

О томе ће Министарство правде и те како водити рачуна, навела је Кубуровић, указујући на неопходност учешћа свих заинтересованих страна у консултативном процесу за измену Устава који је започео у мају ове године.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици истакао је да је владавина права кључна за улазак Србије у Европску унију, која је заснована управо на том принципу.

ЕУ није држава, то је заједница која функционише на владавини права, рекао је Фабрици, истакавши истовремено важност спровођења реформи и имплементације закона на европском путу Србије.

Он је нагласио да су предвидивост одлука, ефикасност, кредибилност и независност судства веома важни за остваривање владавине права.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да судијама треба обезбедити услове рада без утицаја политике, али и да они сами треба да стално раде на одбрани своје независности и својој едукацији.

Амбасадор Холандије у Србији Хендрик ван ден Дол навео је да је његова земља у потпуности посвећена владавини права и да њен устав једини у свету каже да ће се Влада залагати за поштовање тог принципа.

Владавина права није само реченица, то су напори које Србија треба да уложи да би њени грађани живели боље, навео је Ван ден Дол, напомињући да је управо судство то које својим поступањем и одлукама треба да пружи кључни допринос владавини права.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs