Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > У Кући легата отворена изложба "Колекционарство повезује"

У Кући легата отворена изложба "Колекционарство повезује"

Београд, 5. октобар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић отворио је синоћ изложбу „Колекционарство повезује“ из колекције савремене уметности "Винер штедише осигурања" у Кући легата у Београду.

Фото: tanjug.rs

Вукосављевић је том приликом истакао значај ове колекције, која приказује оно што је важно у савременој српској уметности, односно дела афирмисаних уметника, али и младих аутора који чврстим кораком ступају на домаћу сцену савременог стваралаштва.

Он је похвалио одлуку једног осигуравајућег друштва да формирањем колекције и организовањем изложби афирмише свој поглед на бизнис и културу једне земље и љубитељима уметности пружи прилику да уживају у делима савремене уметности.

Министар је подсетио на то да су Нацртом стратегије развоја културе предвиђене пореске олакшице за компаније које на квалитетан и доличан начин финансирају и помажу културу.

Пракса је показала да културу треба финансирати са свих страна, будући да држава чини колико може, али да то није довољно. Светско искуство потврђује да компаније враћају део дуга друштву у коме послују на овај или сличан начин, оценио је Вукосављевић, додавши да уметност мора бити доступна и присутна.

Према његовим речима, добрим изложбама и интеракцијом са публиком стимулише се тржиште које је битно да би уметници имали пристојне услове за своје стваралаштво.

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић осврнуо се на однос уметника и мецене, који се мењао од елементарног издржавања, преко великих пријатељстава, до велике страсти, при чему је оценио да је данас потребно много више мецена.

Члан Извршног одбора "Винер штедише осигурања" Светлана Смиљанић рекла је да се изложбом "Колекционарство повезује" чини корак више у односу које корпоративно пословање има према култури у Србији и тиме започиње јавно учешће у културном животу Србије.

Идеја нам је да низом изложби које ћемо организовати широм Србије скренемо пажњу јавности на значај српске савремене уметности. Верујемо у то да уметници треба да буду стубови једног друштва, а да култура мора да има далеко већу улогу, истакла је Смиљанић.

Она је навела да колекција показује да се уметност у Србији перманентно развијала и да је у складу са светским трендовима, и изнела уверење да се улагањем у културу помаже и друштвени и економски развој земље.

Отварању изложбе присуствовали су и министар финансија Душан Вујовић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Изложбу, чији је кустос Славко Тимотијевић, чине четири поставке од којих ће свака трајати по недељу дана, док се колекција састоји од слика, скулптура, графика, цртежа и три светлосне инсталације.

Изложба је подељена у четири изложбене целине – "Врхунска дела савремене српске уметности" од 4. до 11. октобра, "Доживљај природе" од 12. до 18. октобра, "Апстракција у Србији и/или радови специфичних контекста" од 19. до 25. октобра и "Уједињени радови" Ане Кнежевић од 26. октобра до 2. новембра.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs