Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Животна средина један од приоритета у сарадњи Србије и Велике Британије

Животна средина један од приоритета у сарадњи Србије и Велике Британије

Београд, 4. октобар 2017. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван истакао је данас током разговора са високом делегацијом оба дома Парламента Уједињеног Краљевства да област заштите животне средине, неоптерећена политичким хипотекама, представља велику могућност за унапређење сарадње двеју земаља.


Триван је, говорећи о приоритетима тог министарства, навео да је реч о пречишћавању отпадних вода, управљању комуналним отпадом, ремедијацији земљишта, борби против климатских промена, уз пошумљавање као најјефтинији и најкориснији метод.

Он је посебно нагласио да је концепт јавно-приватног партнерства, какав је примењен у решавању управљања отпадом за београдску депонију „Винча“, добар пример који може послужити као модел за будуће инвестиције.

Представници делегације Парламента Уједињеног Краљевства констатовали су да постоји заинтересованост за унапређење билатералне сарадње двеју земаља, и сагласили се са оценом да област заштите животне средине има велики потенцијал за инвестиције.

Триван је предочио да Србију у наредних 15-20 година очекују велика улагања у сектор заштите животне средине, у износу од приближно 15 милијарди евра, од чега око пет милијарди само за област отпадних вода.

У оквиру Министарства формиран је посебан Сектор за управљање пројектима, па ће у наредном периоду средства бити тражена из расположивих фондова ЕУ, кроз билатералну сарадњу са свим заинтересованим државама, а део ће Србија обезбедити и из сопствених средстава, навео је министар.

Он је истакао да је за Србију од кључне важности размена искустава, као и преузимање нових и чистих технологија у области заштите животне средине.

Учесници разговора су констатовали да је унапређење сарадње у заштити животне средине веома значајно за обе земље, као и да ће то представљати један од приоритета развоја билатералне сарадње, наводи се у саопштењу Министарства заштите животне средине.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs