Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Болница у Пасјану доказ опстанка српског народа на Космету

Болница у Пасјану доказ опстанка српског народа на Космету

Пасјане, 4. октобар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ðурић поручио је данас приликом посете Општој болници у Пасјану да је та здравствена установа доказ решености српског народа да опстане на Косову и Метохији.


Ðурић је, обраћајући се грађанима након обиласка болнице, рекао да је то такође потврда чврстине опредељења српског народа да опстане у Косовском Поморављу, као и да показује шта све наш народ може да постигне својим радом.

Овим здравственим центром, својим радом, вером и снагом, како је истакао, показујете не само да за нас овде има будућности, већ да она зависи од нашег труда, рада и борбе, као и спремности да градимо овакве озбиљне системе.

Ми смо државотворан народ који поседује и интелектуалне и научне и професионалне капацитете да свој живот организује у складу са потребама живота у 21. веку и ова болница је сведочанство тога, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је подсетио на то да су 2015. године, када је на иницијативу тадашњег премијера Србије Александра Вучића започео рад на томе да празна зграда буде претворена у општу болницу, многи мислили да је то немогуће, али да данас та установа окупља здравствене раднике који својом стручношћу, али и опремом, грађанима пружају најбољу могућу негу.

Ðурић је указао на то да је болница опремљена донацијама Владе Србије, те да је само Канцеларија за Косово и Метохију уложила више од 46 милиона динара, због чега породилиште и лабораторија данас имају опрему какву не поседују ни много већи здравствени центри као што су Лесковац или Врање.

Вршилац дужности директора Здравственог центра Гњилане Зоран Перић навео је да је од почетка рада породилишта у Пасјану рођено 177 беба, и да, када се томе дода број деце рођене у централној Србији, може да констатује да је наталитет међу Србима у Косовском Поморављу дистигао ниво из времена пре ратних сукоба.

Перић је изразио захвалност свим институцијама Републике Србије, без чије помоћи отварање опште болнице за Србе у Косовском Поморављу не би било могуће.

Он је додао и да се у овом тренутку ради на опремању педијатријског одељења и интерне клинике.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs