Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Нова законска решења за ефикасније и јефтиније пословање

Нова законска решења за ефикасније и јефтиније пословање

Београд, 4. октобар 2017. године – Вршилац дужности помоћника министра привреде Душан Вучковић поручио је данас да ће измене и допуне Закона о привредним друштвима допринети побољшању привредног амбијента и унапредити и поједноставити пословање компанија.


Вучковић је, у Привредној комори Србије (ПКС) где је организована завршна јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима, поручио да је циљ тих измена да се отклоне препреке које су постојале у примени закона и да се унапреде поједина решења.

Он је истакао да се најбитније измене, између осталог, односе на стварање предуслова за елиминисање „папирног пословања“ и даљи развој концепта еУправе.

Најбитније измене су усмерене на омогућавање електронске регистрације као једног од важних корака у установљењу еУправе, односно, електронског пословања у склопу дигитализације друштва, рекао је он.

Вучковић је објаснио да ће оснивање привредних друштава моћи да се ради електронском пријавом која ће бити јефтинија.

Према његовим речима, кроз електронску регистрацију појефтињује и само оснивање привредног субјекта с обзиром на то да се елиминишу трошкови овере потписа јер ће електронски квалификован потпис да замени оверу потписа на оснивачком акту.

Он је објаснио и да се важне измене односе на принудни откуп акција и право на продају акција, као и на детаљно уређење института принудне ликвидације.

У том домену смо прецизирали одредбе које ће омогућити несметано затварање, односно, брисање предузећа код којих је испуњен разлог за принудну ликвидацију, истакао је Вучковић.

Такође, он је рекао и да је уређен поступак смањења основног капитала код друштава са ограниченом одговорношћу.

Руководилац Центра за привредна питања Привредне коморе Србије Невена Ракић рекла је да је комора активно учествовала у раду радне групе за израду Нацрта закона и да је доставила велики број предлога привредника, од којих је значајан број и усвојен.

Округли столови у оквиру јавне расправе о овом Нацрту одржани су и у Нишу и Новом Саду.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs