Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Неопходна снажнија подршка државе развоју аматеризма

Неопходна снажнија подршка државе развоју аматеризма

Београд, 4. октобар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас да наступом више од 150 културно-уметничких друштава 14. октобра у градовима широм Србије ресорно министарство жели да скрене пажњу на значај и снагу аматеризма.

Фото: tanjug.rs
Вукосављевић је на конференцији за новинаре поводом акције реафирмације аматеризма рекао да су културно-уметничка друштва деценијама место сусретања и образовања и васпитања младих људи, али и језгро културе у малим срединама.

Он је оценио да у доба индустрије спектакла и опште комерцијализације, аматеризму треба дати додатни подстицај, нагласивши да је потребно да држава снажније помаже и подстиче развој аматеризма.

Дух аматеризма је жив и потрудићемо се да створимо оквир за његов развој. Аматеризам је велики, недовољно искоришћен потенцијал, коме ћемо дати нови подстицај, поручио је министар и најавио учешће културно-уметничких друштава из Немачке, Аустрије, Румуније, Француске, Мађарске и Републике Српске.

Министар заштите животне средине Горан Триван је, у својству председника Скупштине Савеза културно-уметничких друштава Србије и председника АКУД "Иво Лола Рибар", скренуо пажњу на вишедеценијски немар државе према културно-уметничким друштвима која негују етномузиколошко наслеђе и остварују значајне резултате у свету.

Он је исказао захвалност Вукосављевићу на иницијативи за организовање акције 14. октобра, али и на томе што је у Нацрту стратегије развоја културе аматеризам препознат као један од најзначајнијих стубова.

Триван је упозорио на неразумевање локалних самоуправа које наплаћују изнајмљивање сала културно-уметничким друштвима и на немогућност чланова друштава да остварују право на стаж.

Истовремено, Вукосављевић и Триван су, одговарајући на питања новинара, изразили задовољство учинком својих кабинета у првих 100 дана рада.

Вукосављевић је истакао да највише постигнуће представља отварање Музеја савремене уметности 20. октобра, додавши да радови на реконструкцији Народног музеја теку по плану, тако да ће та институција моћи да прими посетиоце у јуну наредне године.

Он је подсетио на то и да је окончана јавна расправа о Нацрту стратегије развоја културе до 2027. године, при чему се коначни текст овог документа очекује до 12. октобра, а стратегија до краја године.

Такође, како је најавио, до завршетка године биће отворен и Културни центар "Иво Андрић" у Пекингу, што ће бити највећи искорак у последњих 40 година када је реч о формално-институционалној међународној сарадњи.

Фото: tanjug.rs
Доношење медијске стратегије очекује се до краја године, тако да је, у складу са свим тим, ресорно министарство задовољно досадашњим учинком, подвукао је министар.

Триван је такође истакао задовољство резултатима свог ресора у првих 100 дана рада, напомињући да је најтежи део био успостављање организације Министарства, с обзиром на то да је у њему запослено 250 људи.

Он је као најважније оценио успостављање норми о заштити природе на Радану и Златибору, као и акте који треба да буду донети наредних дана, а којима ћемо се у области заштите животне средине приближити светским стандардима.

Најважнији задатак Министарства јесте заштита природе, бављење отпадним водама, комуналним отпадом, што је огроман посао у који ће бити уложено 15 милијарди евра, нагласио је министар.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs