Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Повећати примену електронског потписа у Србији

Повећати примену електронског потписа у Србији

Београд, 4. октобар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће сваки корисник преко свог мобилног телефона моћи да користи квалификовани електронски потпис у трансакцијама и електронској комуникацији, што ће омасовити његову примену.

Фото: www.parlament.rs

Љајић је синоћ у Скупштини Србије, образлажући Предлог закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, рекао да је до сада, због компликоване процедуре, свега 360.000 грађана користило услуге електронског потписа, што је свега пет одсто становништва.

Он је објаснио да ће квалификовани електронски потпис бити еквивалент својеручном потпису, и истовремено најавио и увођење електронског печата за правна лица и формирање електронског магацина за чување документације.

Према његовим речима, предвиђено је и признавање пуноважности електронског документа и његово изједначавање са папирним документом, што ће смањити употребу докумената у папирној форми.

За правно лице, како је навео, предвиђено је постојање електронског печата који ће бити еквивалент електронском потпису.

Ако је електронски потпис замена за својеручни потпис, онда је електронски печат замена за печат и својеручни потпис овлашћеног лица заједно, односно има пуноправну снагу, прецизирао је Љајић.

Он је указао на то да ће ово решити многе проблеме који су се појављивали у пракси јер су власници фирми свој потпис давали запосленима, што је не само противзаконито, већ отвара простор за злоупотребе.

Такође, како је додао, то решење је битно и због повезивања различитих информационих система и институција које могу да размењују печатирана електронска документа.

Према његовим речима, слање таквих докумената биће са већим степеном поузданости јер електронска достава омогућава да се види тачно време слања и пријема сваког документа, што је важно за судске и управне поступке.

Услуга квалификоване електронске доставе представља замену за услугу препоручене пошиљке, омогућава поузданост и сигурност да ће стићи на адресу на коју је документ и послат, напоменуо је потпредседник Владе.

Он је изразио уверење да ће квалификовани електронски потпис омогућити потпуну безбедност и висок степен поузданости, будући да су законским предлогом утврђени различити поступци идентификације – основни, средњи и високи.

Предложени закон треба да омогући даљу модернизацију јавне управе, а грађанима да обезбеди лакши приступ услугама јавне власти, као и прелазак на електронско пословање, што је корисно не само за њих, већ и за привреду и јавну управу.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs