Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Радојевић посетио Епархију нишку

Радојевић посетио Епархију нишку

Београд, 29. септембар 2017. године – Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Милета Радојевић посетио је, заједно са сарадницима Олгицом Лаконић и Гаврилом Грбаном, 19. септембра Епархију нишку, на позив епископа нишког Арсенија.

Сусрет је започео посетом Саборном храму и сусретом у Епархијском двору, где је епископ Арсеније упознао Радојевића са ситуацијом у Епархији након свог устоличења у трон епископа нишких.

Разговору су присуствовали протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић и протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки.

Владика Арсеније је, као једно од првих запажања, истакао да постоји велики број изузетно сиромашних парохија, посебно у пограничним пределима према бугарској граници, додавши да се, такође, у сличној ситуацији налазе и манастири у истој области.

Радојевић је упознао владику Арсенија са досадашњом сарадњом Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама и Епархије нишке, оценивши притом да је она била веома успешна.

Он је нагласио да је Управа помагала градитељске и културне активности, као и да је додељивала материјалну помоћ најсиромашнијим свештеницима и монасима, уз напомену да ће се то наставити и у наредном периоду у складу са буџетским могућностима и потребама Епархије.

Посета је настављена обиласком храма Светог Николе и радио-станице Глас Епархије нишке.

Епископ је упознао госте са радом те радио-станице, која, како је нагласио, делује у неадекватним условима и са електронском опремом која не може да одговори потребама нормалног функционисања, а које је предвиђено законским регулативама о радиодифузији.

Закључено је да ће Управа у оквиру својих могућности помоћи обнову опреме како би та радио-станица могла да на прави начин испуни своју мисију.

Обилазак је настављен посетом Богословији Светих Кирила и Методија, где је домаћин био ректор протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић.

Епископ је директору Управе показао објекат који се налази у комплексу Богословије, а у којем је 1999. године била смештена Богословија светих Кирила и Методија избегла из Призрена услед ратних дејстава, и боравила до изградње нове зграде Богословије.

Епископ Арсеније је истакао да би адаптацијом и обновом овог објекта он могао поново бити у функцији за потребе Епархије, где би се сместиле одређене службе и епархијске установе, пре свега епархијски магацин, који делује у згради Епископије.

Сусрету у Богословији присуствовао је и директор Предузећа за путеве Ниш Милутин Гашевић, које ће помоћи у обнови овог објекта изградњом адекватнијих прилаза згради, као и у реализацији архитектонских и грађевинских пројеката везаних за обнову и адаптацију.

Закључено је да ће Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама помоћи обнову објекта у оквиру постојећих буџетских могућности.

Ректор Тимотијевић је потом упознао директора Управе са животом и радом Богословије Светих Кирила и Методија, нагласивши да треба промишљати у будућности о начинима ангажовања свршених богослова и на ширем друштвеном пољу.

Епископ је директора и представнике Управе потом одвео на градилиште храма Светог Василија Острошког, чија се изградња реализује уз помоћ средстава Управе, где је договорено да ће Управа и у наредном периоду у складу са могућностима помагати по том питању.

Обилазак је завршен посетом Малом саборном храму Светих Архангела, најстарије нишке цркве која је такође у фази обнове, а где се средствима Управе врши конзервација икона са иконостаса.

Ова црква ће прославити два века постојања, а договорено је да се у складу са могућностима помогне довршетак радова на конзервацији, наводи се у саопштењу Управе за сарадњу с црквма и верским заједницама.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs