Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Обележено пет векова Реформације

Обележено пет векова Реформације

Београд, 29. септембар 2017. године – Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Милета Радојевић присуствовао је, у својству специјалног изасланика председника Републике Александра Вучића, са сарадником Гаврилом Грбаном, 23. септембра у Панчеву, обележавању 500 стотина година од почетка делатности Мартина Лутера и црквене Реформације.

Прославу су заједнички организовали Словачка евангеличка црква а.в. и Реформатска хришћанска црква.

Манифестацији су присуствовали помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с црквама и верским заједницама Мирослав Илић, градоначелиник Панчева Саша Павлов, народни посланик Жељко Сушец, заменик амабасадора Републике Словачке Игор Венцел, представници дипломатског кора, свештеници и свештенице ових цркава.

У име домаћина присутне је поздравио надлежни парох Словачке евангеличке цркве а.в. у Војловици Бранислав Кулик, захваливши се свима који су се окупили на овој свечаности.

Након тога, пригодним беседама о значају Реформације и великом јубилеју присутнима су се обратили бискуп Словачке евангеличке цркве а.в. Самуел Врбовски и епископ Реформатске хришћанске цркве Бела Халас.

Радојевић је пренео честитке председника Републике Александра Вучића, истакавши значај вредности које је Реформација даровала савременој цивилизацији, пре свега верску толеранцију и заједнички суживот људи различитих вера, афирмисање народног језика у богослужењу, као и превод Светог писма на исти.

Посебно поглавље представља развој екуменске сарадње, настале у оквиру цркава Реформације, којој су се прикључиле и већина православних цркава, као и Римокатоличка црква.

Реформација је дала и велики допринос развоју библијских наука, а нарочито значајно поглавље је помоћ коју су цркве Реформације пружиле Српској православној цркви у њеним тешким моментима за време атеистичког режима.

Радојевић је такође указао на добру сарадњу са овим црквама и њихов снажан допринос развоју добрих међуверских односа у Србији.

Према његовим речима, држава помаже њихово несметано исповедање вере и вршење богослужења, и активности на очувању верског, културног и националног идентитета националних мањина које чине вернике ових заједница у складу са законском традицијом дужом од једног века.

У културном делу програма учествовали су хорови младих и старијих Словачке евангеличке цркве а.в и Реформатске хришћанске цркве, изводећи богослужбене композиције из својих традиција.

Посебан утисак оставила је литургијска химна, коју је написао Мартин Лутер, а коју је на мађарском језику извео хор Реформатске хришћанске цркве, наводи се у саопштењу Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs