Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Регионално повезивање ради веће енергетске ефикасности

Регионално повезивање ради веће енергетске ефикасности

Београд/Букурешт, 28. септембар 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је да је данас у Букурешту потписан Меморандум између ЕУ и земаља са простора централне и југоисточне Европе о заједничком развоју у областима тржишта електричне енергије, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Фото: Танјуг

Антић, који присуствује састанку министара енергетике земаља централне и југоисточне Европе у оквиру Групе за гасно повезивање у централној и југоисточној Европи (CESEC), истакао је да је прихваћен нови пројекат градње гасне интерконекције Србија–Румунија.

Он је рекао да је на састанку оцењено да је постигнут значајан напредак у реализацији пројеката гасне интерконекције Бугарска–Србија и пружена подршка почетним активностима за гасну интерконекцију Србија–Румунија.

Министар је указао на то да је CESEC, као механизам који се од свог оснивања бави повезивањем у области гасне инфраструктуре, на данашњем заседању оценио реализацију свих пројеката који се налазе на листи.

Према његовим речима, у завршном документу CESEC конференције изнета је оцена да је дошло до значајног напретка у реализацији пројекта интерконекције са Бугарском.

Антић је истакао да је поменути пројекат од кључног значаја за диверзификацију и сигурно снабдевање гасом и Бугарске и Србије, али и других држава у региону, пре свега Босне и Херцеговине.

Као нови пројекат који је нашао своје место на плану и мапи активности CESEC налази се и наша интерконекција са Румунијом, указао је он.

Министар је нагласио да је данас потписан меморандум којим се проширује поље надлежности CESEC за повезивање са области гасне инфраструктуре на област електричне енергије, и то пре свега у контексту повезивања тржишта и сигурности снабдевања, обновљивих извора и енергетске ефикасности.

Антић је рекао да је веома значајно да се по тим питањима установи далеко снажнија сарадња на нивоу читаве југоисточне Европе, наравно у корелацији са централном Европом и Европском комисијом (ЕК).

Он је оценио да чињеница да је овај меморандум потписала ЕК и део држава чланица ЕУ, као и седам чланица Енеретске заједнице, говори да је реч о иницијативи у ширем оквиру, која је у интересу, пре свега, нашег региона.

Антић је указао на то да је регион западног Балкана врло неефикасно у прошлости користио енергију и да енергетска ефикасност постаје потенцијално нови енергетски извор.

Ту, како је навео, треба да користимо искуства Европске уније, али и фондове ЕУ који су значајни за установљавање националних фондова за енергетску ефикасност.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs