Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Скупштина Србије усвојила два нова просветна закона

Скупштина Србије усвојила два нова просветна закона

Београд, 28. септембар 2017. године – Народна скупштина Републике Србије усвојила је синоћ Закон о високом образовању и Закон о основама система образовања и васпитања.


Закон о високом образовању утврђује да је услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета 48 бодова, при чему је предвиђено формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и привреде.

Овај закон значајно унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводи нове стандарде, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Новим решењима даје се прилика наставницима, истраживачима и студентима да оснивају "spin-off" и "start-up" компаније, као и могућност ангажовања у настави експерта из привреде.

Предвиђа се и увођење кратких програма студија и студија уз рад, који омогућавају стицање практичних знања и вештина у складу са потребама тржишта рада.

Кроз јединствени информациони систем просвете уводе се регистри акредитованих студијских програма, запослених и студената, којима се додељује јединствени образовни број за праћење напретка у високом образовању и основа за увођење новог система финансирања.

За усвајање закона гласало је 134 посланика.

Закон о основама система образовања и васпитања утврђује доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.

Тим кровним просветним законом уводе се и новине у систему управљања и руковођења установама, па ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даваће министар просвете.

Законом је повећана одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације, а утврђено је да се у пензију одлази са 65 година.

Проширена је одговорност ученика и родитеља, а предвиђене су и новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика.

За родитеље, али и ученике уводе се и нове васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Закон предвиђа могућност оснивања општинских савета родитеља, затим оснивање ученичких компанија и ђачких задруга.

Од укупно 130 посланика у скупштинској сали, за усвајање закона гласао је 121 посланик.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs