Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Усвојен Предлог закона о Националној академији за јавну управу

Усвојен Предлог закона о Националној академији за јавну управу

Београд, 22. септембар 2017. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о Националној академији за јавну управу, којим ће се обезбедити једнаке могућности за стручно усавршавање запослених у јавној управи, што ће омогућити даље унапређење њеног рада и подизање квалитета услуга грађанима и привредним субјектима.

Национална академија функционисаће као независна институција, под надзором Министарства за државну управу и локалну самоуправу, и имаће могућност да потписује уговоре о сарадњи са водећим светским универзитетима.

Влада Србије донела је и Закључак о усвајању Акционог плана за спровођење Националног програма за сузбијање сиве економије за 2017. годину, са пројекцијом за 2018. годину, који предвиђа повећање броја мера и интензивирање активности ресорних институција на смањењу обима нелегалне трговине, непријављеног рада и утаје пореза. 

Фокус Акционог плана, који сада има 108 мера и активности, стављен је на успостављање ефикаснијег надзора над токовима у сивој зони, унапређење функционисања фискалног система и смањење административног оптерећења за привреду и грађане. 

Једна од новина јесу мере за подизање капацитета Пореске управе. Међу приоритетима налазе се још и израда софтвера е-инспектор, који ће уједначити поступање инспекцијских органа, спровођење заједничких обука тужилаштва и инспекција ради ефикаснијег процесуирања и санкционисања пословања у сивој зони. 

Предвиђено је и унапређење система фискализације, а посебна пажња посвећена је најосетљивијим групама, младима и незапосленим почетницима у пословању. 

Једна од мера предвиђа увођење подстицаја како би им се олакшало покретање бизниса и легално пословање. 

У укупном периоду примене Закона о инспекцијском надзору (мај 2016 –мај 2017) забележено је повећање броја новорегистрованих предузетника од пет одсто, док је број одјављених смањен за 30 одсто.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs