Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Унапређење система енергетске ефикасности у Србији

Унапређење система енергетске ефикасности у Србији

Београд, 22. септембар 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и заменик директора Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) за Србију Хајнц Дитер Харберс потписали су данас Споразум о донирању софтвера којим се унапређује систем енергетске ефикасности.


Фонд је, уз помоћ експерата из области енергетске ефикасности, развио софтвер „Платформа за праћење и проверу спровођења Акционог плана за енергетску ефикасност“ за мерење, надзор и бољу контролу, што ће допринети рационализацији и обједињавању мера уштеде енергије.

Средства за израду софтвера обезбедило је Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) Савезне Републике Немачке у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Владе Републике Србије.

Антић је овом приликом изјавио да су механизми контроле и праћења мера енергетске ефикасности од изузетног значаја за Србију, која је, како је додао, готово по свим индикаторима за мерење енергетске ефикасности на зачељу европских земаља.

Према његовим речима, наша дужност јесте да се понашамо одговорно у погледу трошења енергије, а управо један од приоритета у раду Министарства јесте подизање свести код грађана Србије о неопходности рационалне употребе енергије.

Захвални смо Савезној Републици Немачкој, која је један од лидера у енергетској ефикасности и производњи из обновљивих извора енергије, на оваквим пројектима којима брже усвајамо најбоље праксе и механизме како бисмо рационализовали потрошњу енергије у Србији, истакао је Антић.

Потписивању је присуствовао државни секретар Министарства рударства и енергетике Стевица Деђански, помоћник министра Милош Бањац, као и представници Амбасаде СР Немачке и ГИЗ-а у Србији, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs