Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Културна сарадња са Кином достигла високе домете

Културна сарадња са Кином достигла високе домете

Београд/Хангџоу, 22. септембар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас у Хангџоу да ће Културни центар Србије у Пекингу, чије се отварање очекује до краја године, промовисати културу и уметност Србије, јачати везе и размену, као и нова партнерства између установа културе двеју земаља.

Фото: kultura.gov.rs

Вукосављевић је, на отварању 3. Форума о културној сарадњи између Кине и земаља централне и источне Европе, оценио да се отварањем тог центра, као и Кинеског културног центра у Београду, ствара основа за даље унапређење сарадње.

Он је изразио захвалност министру културе НР Кине Луоу Шугангу на поверењу које је указано Србији за организацију два значајна скупа – првог Форума о културном наслеђу у оквиру механизма 16+1, одржаног ове године и првог Форума културних и креативних индустрија прошле године.

Обе иницијативе су заживеле, а домаћини наредних форума, поред Кине, биће Мађарска и Пољска, рекао је министар.

Изабране теме су са аспекта међународне културне политике изузетно актуелне и изнова нас подстичу на преиспитивање и тражење решења за заједничке изазове, који су бројни у култури 21. века, оценио је Вукосављевић.

Према његовим речима, на тај начин је оснажена експертска мрежа, као и отворене могућности за даља истраживања нових потенцијала који се темеље на заједничким интересима.

Он је рекао да Србија и Кина имају традиционално пријатељске односе, са динамичном разменом на свим нивоима, и подсетио на то да је успостављен директни лет из Београда за Пекинг, што ће знатно допринети јачању сарадње.

Србија жели да буде кредибилан партнер Кини у заједничком развоју "Пута свиле", у чему ће, поред инфраструктурних улагања и јачања трговинских веза, култура имати своје место, поручио је министар.

Вукосављевић и Луоу су на билатералном састанку, пре отварања Форума, изразили задовољство чињеницом да је културна размена између две земље достигла високе домете, како на билатералном плану, тако и у оквиру механизма 16 +1.

Саговорници су потврдили гостовање изложбе из Кине као прве гостујуће поставке у Народном музеју у Београду након завршетка његове реконструкције, и уједно упутили међусобну подршку изградњи Кинеског културног центра у Београду, као и Културног центра Србије у Пекингу.

Они су напоменули да у наредном периоду очекују динамизирање размене уметника, посебно у области савремене уметности и стваралаштва, а било је речи и о унапређењу сарадње у области кинематографије.

На састанку је разговарано и о будућим изборима за генералног директора Унеска, пошто је један од кандидата из Кине.

Такође, Вукосављевић је изразио захвалност на подршци коју Кина пружа Србији у оквиру система УН, а посебно у Унеску.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs