Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Заједничка сарадња на иновацијама између Кине и земаља ЦИЕ

Заједничка сарадња на иновацијама између Кине и земаља ЦИЕ

Нови Сад, 22. септембар 2017. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић отворио је данас Четврти састанак Конзорцијума институција високог образовања Народне Републике Кине и земаља централне и источне Европе у Новом Саду.


Шарчевић је том приликом истакао да се релевантност високог образовања огледа у образовању креативне младе популације која непрестано усваја и ствара нова знања, уз сагледавање потреба тржишта рада, привреде, науке и друштва у целини.

Те реформске правце смо уградили у нови закон о високом образовању који је пред посланицима. У дефинисању реформских праваца високог образовања водили смо се заједничким стратешким циљевима дефинисаним у оквиру Међународне платформе „16+1 механизам“ за сарадњу Кине и земаља ЦИЕ, рекао је министар.

Он је додао да је данашњи састанак прилика да се отворе заједничке теме за сарадњу универзитета из Кине и 16 земаља укључених у иницијативу, које ће се тицати унапређења наставе, мобилности и институционалне сарадње.

Такође, како је додао, биће сагледане могућности да се кроз мапиране заједничке ресурсе и капацитете високо образовање у овим земљама фокусира и на напредна истраживања која воде иновацијама.

Присутнима се обратио заменик министра образовања Народне Републике Кине Ду Џењуен, који је истакао да постоји велика сличност у образовању у Кини и земљама централне и источне Европе и да се кроз размену мишљења може одговорити заједничким изазовима.

Добродошлицу у Нови Сад представницима министарстава и универзитета Кине и 16 земаља централне и источне Европе пожелео је и председник Владе АП Војводина Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs