Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Неопходно снажније деловање међународне заједнице на Космету

Неопходно снажније деловање међународне заједнице на Космету

Београд/Варшава, 21. септембар 2017. године – Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Душан Козарев упознао је данас државе чланице ОЕБС-а са најновијим случајевима застрашивања српског народа у јужној покрајини и затражио снажније ангажовање међународне заједнице како би се таквој пракси стало на пут.

Фото: kim.gov.rs

Козарев је, говорећи у Варшави на имплементационом састанку ОЕБС-а "Људске димензије", као илустративан пример истакао случај Богдана Митровића, ухапшеног на основу исконструисане оптужнице за наводне ратне злочине, а заправо га терети некадашњи први комшија, који му је прво спалио и порушио куће, а затим му узурпирао земљу.

Он је рекао да се овим чином правосуђе на Косову и Метохији прикључило кампањи застрашивања српског народа.

Све указује на то да је реч о разрађеном моделу за угрожавање личних и колективних права Срба на Космету, по којем су оптужнице за наводне ратне злочине инструмент опструкције слободе кретања и повратка ИРЛ, а институционална подршка узурпаторима српске имовине, упозорио је Козарев.

Он је на скупу изнео и случај недавног привођења радника Црвеног крста Србије на Косову и Метохији и заплене докумената о социјално угроженим породицама, чиме је, како је упозорио, извршена бесрамна злоупотреба хуманитарних питања у политичке сврхе.

Козарев је рекао да је посебно забрињавајућа била предизборна реторика албанских политичара која је често садржала отворене претње према српској заједници и њеним интересима на Косову и Метохији.

Стога, како је истакао, и не чуди то што је од претходног скупа "Људске димензије" било више од 80 етнички мотивисаних напада.

Такође, он је на скупу изнео и аргументе против чланства самопроглашеног Косова у међународним институцијама и организацијама попут Интерпола и Унеска.

Привремене институције самоуправе у Приштини нису одговорне и зреле да би могле аплицирати за чланство у Унеску, а посебно због показане политичке инструментализације косовске полиције, на предстојећој Генералној скупштини Интерпола у Пекингу, такозвано Косово не треба да буде примљено у ову организацију, нагласио је Козарев.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs