Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Већа сарадња са Кином у области образовања

Већа сарадња са Кином у области образовања

Нови Сад, 21. септембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Новом Саду, на отварању Петог дијалога о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕЗ), да је образовање услов просперитета сваког друштва.

ФОТО: Председница Владе Србије Ана Брнабић отворила скуп о образовним политикама Кине и земаља ЦИЕ


Брнабић је том приликом најавила да ће сарадња са Кином бити интензивирана и у области образовање и науке, поручивши да ће Влада Србије дати пуни допринос просветној сарадњи у оквиру иницијативе ''Један појас, један пут'' и сарадњи у механизму ЦИЕЗ.

Она је навела да наша земља пројекат "Један појас, један пут" сматра једном од најважнијих глобалних иницијатива, као и да велику пажњу поклања сарадњи са Кином у оквиру механизма "16 плус један".

Академски кругови су покретачи просперитета. Сви смо свесни да на омладини и њеном образовању лежи будућност и напредак сваке земље, нагласила је председница Владе.

Наша земља је већ започела реформу образовања, указала је она и истакла да без одговарајућег образовног система нема развоја ниједног друштва.

Верујем да ће овај дијалог допринети томе да се учврсте темељи образовања који је услов за просперитет сваког друштва, поновила је Брнабић, додајући да се у Новом Саду окупила интелектуална елита из Кине и Европе.

Нови Сад ће, како је напоменула, бити омладинска престоница Европе 2019. године и центар за младе, иновативне идеје које ће се реализовати на међународном нивоу.

Председница Владе је подсетила на то да је формат "16 плус 1" успостављен у Варшави 2012. године, а допринео је развоју свих земаља учесница, јачању укупне сарадње и бољем повезивању држава.

Према њеним речима, ЦИЕЗ је интегрални део шире сарадње Кине и ЕУ, имајући у виду то да су 11 земаља региона чланице ЕУ, а преосталих пет на европском путу, са којима Кина има успостављену стратешку сарадњу.

Она је пренела да је нашој земљи, на Трећем састанку влада 2014. године у Београду, указана посебна част и поверење, истакавши да председник Србије Александар Вучић поклања изузетну пажњу том формату сарадње.

Брнабић је поручила да ће као нови премијер Србије наставити да улаже напоре усмерене на то да се та сарадња још више појача, и истовремено најавила да ће учествовати на следећем састанку Кине и земаља ЦИЕ 28. новембра, у Будимпешти.

Председница Владе је подсетила на то да се у оквиру тог механизма јача политичка и економска сарадња, реализују инфраструктурни пројекти, граде мостови, пруге, хидроелектране и да постоје планови за дигитално повезивање на рути "Један појас, један пут".

Она је додала да је 2017. година посвећена културној сарадњи Кине и ЦИЕЗ, као и да ти сусрети могу да обухвате и сарадњу у здравству, туризму и многим другим областима.

Истовремено, председница Владе је најавила да ће Београд бити следећи домаћин градоначелника оквиру механизма ЦИЕЗ.

Према њеним речима, у омладини и њеном образовању лежи будућност, а Србија је импресионирана развојем Кине и у области образовања, тако да би требало радити на размени студената и образовних и научних институција, учењу кинеског језика и слично.

Реформа образовања, како је подвукла, подразумева целоживотно учење, образовање према потребама друштва, али и образовање које треба да покреће иновације и критичко мишљење, као и предузетништво.

Желимо да уведемо модел концептуалног учења како би млади стицали функционално и примењиво знање и да кроз свеобухватну реформу образовања повратимо поверење јавности у наш образовни систем, поручила је Брнабић.

Она је нагласила да је неопходно повећати доступност образовања и модернизовати наставне планове и програме према потребама друштва и наше економије, а све у циљу развоја привреде и достизања глобалне конкурентности.

Учење о предузетништву је веома важно за младе, посебно за друштва са малим бројем становника као што је наше, указала је Брнабић и напоменула да су предузетничке компетенције препознате као једна од осам вештина за живот у 21. веку.

Наш стратешки развој мора бити заснован на развијању предузетничких компетенција код што већег броја чланова нашег друштва, нагласила је премијерка.

Она је, подсетивши на то да је уведена авио-линија Београд–Пекинг, изразила очекивање да ће то допринети још већој сарадњи двеју земаља.

Отварању скупа, који се одржава у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, присуствују и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, заменик министра образовања Кине Ду Џењуен и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

На овом догађају учествују и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, председник Владе Војводине Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Допринос дијалогу даће и заменици министара и други представници ресора образовања из земаља централне и источне Европе, који ће два дана размењивати мишљења о унапређењу образовне сарадње, праксе и усклађивања образовних стратегија у циљу јачања овог сегмента односа.

У питању је сарадња у области образовања у формату Кине са 16 земаља централне и источне Европе, који је од свог успостављања 2012. године израстао у механизам свеобухватне сарадње земаља региона са Кином.

Поред редовних годишњих сусрета представника наведених земаља на високом политичком нивоу (састанци председника влада), чији је Трећи састанак одржан у Београду 2014. године, у оквиру овог механизма сарадње одржава се и редован дијалог министарстава културе, саобраћаја, трговине и туризма, здравства, а обухвата и сарадњу на локалном нивоу.

Први дијалог о образовним политикама Кине и ЦИЕЗ одржан је 2013. године у кинеском граду Чунгћингу, а потом су уследили Други дијалог у Тијенђину, трећи, који је одржан у Варшави, а последњи у октобру 2016. године одржан је у Пекингу, када је из Републике Србије учествовао министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

На овогодишњем 5. дијалогу, НР Кину ће представљати заменик министра образовања Ду Џењуен, као и заменици министара и други представници ресора образовања из земаља централне и источне Европе.

На 4. састанку конзорцијума високообразовних установа, који ће уследити после састанка на високом нивоу, учествоваће представници најугледнијих кинеских и универзитета из ЦИЕЗ.

Сарадња Кине и земаља централне и источне Европе интегрални је део глобалне свеобухватне иницијативе „Појас и пут“, коју је покренуо председник НР Кине Си Ђинпинг 2013.године.

Србија има веома активну улогу у овом механизму сарадње и била је домаћин успешног Трећег састанка шефова влада Кине и ЦИЕЗ у децембру 2014.године када је тадашњи председник Владе Републике Србије Александар Вучић угостио премијере централне и источне Европе и премијера Народне Републике Кине Ли Кећианга што је била прва посета Србији из Кине на том нивоу после три деценије.

Србија даје активну подршку интензивирању сарадње у механизму 1+16 у свим областима, као и реализацији идеје „Појас и пут“, којим поводом је и председник Републике Србије Александар Вучић у мају ове године у Пекингу учествовао на првом међународном Форуму лидера „Појас и пут“ на највишем нивоу, уз председнике још 28 држава.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs