Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Новим законским решењима до ефикаснијег и економичнијег школства

Новим законским решењима до ефикаснијег и економичнијег школства

Београд, 20. септембар 2017. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да је Предлогом закона о основама система образовања и васпитања предвиђено повећање одговорности, ефикасности, али и економичности свих који учествују у образовном систему.

Фото: Фонет

Шарчевић је, образлажући предложени закон у Скупштини Србије, истакао да ће запослени у просвети морати да са 65 година живота иду у пензију, док ће последњу реч у именовању директора школе давати министар просвете.

Такође, како је навео, ово законско решење омогућиће увођење јединственог образовног броја ученика.

Министар је указао на то да се овим предлогом закона проширује аутономија наставника, васпитача, стручних сарадника уз дефинисање одговорности, и напоменуо да је предвиђено веће укључивање родитеља у рад школе, али и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Шарчевић је подсетио на то да је реч о системском закону који је дефинисао кључне компентенције за целоживотно учење, као и вредновање рада запослених у просвети.

Предлогом је предвиђено и увођење поступности приликом одузимања лиценце наставницима, као и високе компетенције у избору директора, чије именовање на крају верификује министар просвете.

Шарчевић је, говорећи о Предлогу закона о високом образовању, указао на то да је њиме предвиђено да услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета буде 48 ЕСП бодова, као и да је предвиђено формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и привреде.

Такође, тим законским предлогом, како је објаснио, предвиђено је увођење индустријског предавача, али и менаџера на универзитету, значајно се унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводе се нови стандарди, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs