Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Влада отворена за дијалог

Влада отворена за дијалог

Београд, 20. септембар 2017. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да је Медијска стратегија, која је пре три године донета уз широку сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција, дефинисала повлачење државе из медија.

Све организације и удружења који су учествовали у креирању Медијске стратегије похвалили су овај принцип уређивања власништва у медијима, као начин да се обезбеди самосталност у њиховом раду.

По овом принципу, медији се финансирају по такозваном пројектном принципу, односно преко конкурса који организују државне институције, међународне организације и донатори који се баве подршком рада медија.

Влада Републике Србије је путем конкурса који је организовало Министарство културе и информисања за суфинансирање садржаја, од 2014. до данас, подржала недељник "Врањске" са укупно 4.475.959 динара.

У овој години, "Врањске" су добиле 1.000.000 динара за пројекат "Читај, лајкуј, шеруј Бору" и 700.000 динара за "Југ Србије онлајн", што је за 70 одсто више него прошле године.

У 2016. години "Врањске" су добиле милион динара за пројекат "Кривични поступци - европске интеграције - домаћа пракса", у 2015. години 1.200.000 динара, а у 2014. години 575.959 динара.

Недељник "Врањске" ни по једном основу не може бити окарактерисан као медиј који је на било који начин дискриминисан од стране конкурсних комисија Министарства културе и информисања и Владе Републике Србије, чак напротив.

Додатно, из буџета Града Врање, у периоду од 2014. године до данас, новинском издавачком предузећу "Врањске" исплаћен је износ од 9.026.808 динара по различитим основама.

Поред овога, важно је истаћи да се "Врањске" бесправно налазе у просторијама Фонда ПИО који је у надлежности Филијале Врање и да је Влада Републике Србије све ове године налазила начин да изађе у сусрет "Врањским" и превазиђе и те проблеме.

Овај простор закупљен је још од 2002. године и закупац до данас није редовно измиривао обавезе по уговору о закупу, па је неколико пута упућивана опомена и тужба за исељење, након чега су дугови измирени.

На крају је, у јануару ове године, упућена тужба за пражњење пословних просторија и плаћање закупнина и трошкова.

Након измирења обавеза, закупац је наставио бесправно да користи овај простор, а рочиште по тужби Фонда због незаконитог коришћења простора заказано је за октобар ове године.

Подсећамо на то да су у периоду од 2008. до 2012. године, "Врањске" од Владе Републике Србије добиле укупно 1.674.794 динара.

Дакле, Влада Србије је само ове године определила већи износ "Врањским" него што је укупно додељено у периоду од пет година, од 2008. закључно са 2012. годином.

Из свега наведеног, јасно је да се овде не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења, имајући у виду износе које су "Врањске" добијале од Владе Србије, а посебно од 2014. године, као и Града Врање, већ да је реч о проблему одрживог финансирања са којим се суочавају сви медији широм света.

Штрајк глађу најрадикалнији је вид протеста који не води решењу, већ у још веће проблеме. Влада апелује да се решења траже на други начин и увек је отворена за дијалог.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs