Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Јоксимовић: Србија препозната као озбиљан кандидат за ЕУ

Јоксимовић: Србија препозната као озбиљан кандидат за ЕУ

Београд, 14. септембар 2017. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је да је декларацијом са препорукама Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије, која је данас усвојена, позитивно оцењен напредак наше земље на том путу.

Фото: tanjug.rs
Јоксимовић је у изјави за агенцију Танјуг објаснила да је Парламентарни одбор заседао шести пут у Европском парламенту у Стразбуру, и да су том приликом посебно поздрављене економске реформе и стабилизација јавних финансија, буџетске пројекције и пројекције раста.

Један важан сегмен позитивних оцена је везан за улогу Србије у регионалним односима и сарадњи, навела је она и додала да су у цео процес приступања Србије укључене бројне европске институције, као и наши и посланици Европског парламента.

Према њеним речима, у ЕУ је несумњиво примећено да је Србија показала конструктивну улогу у региону учешћем у разним регионалним иницијативама, али и реториком која је деловала у конструктивном правцу.

Такође, како је подвукла, поздрављени су домети Берлинског процеса, иницијативе која је везана за земље западног Балкана – посебно кроз сарадњу и повезаност кроз инфраструктурне и друге пројекте.

Европски посланици ценили су и напредак у унутрашњим реформама, попут оног у правосуђу, јер је реч о важном Поглављу 23 и акционим плановима који се у вези са њим спроводе, пренела је Јоксимовић.

Она је навела да је наша земља позвана да даље споводи реформске процесе, да јача владавину права и медијске слободе, а подржан је и сет медијских закона који су усвојени у Србији.

Јоксимовић је напоменула да је врло важан амандман наше делегације унет у Декларацију са препорукама јер је, уз позив за наставак дијалога Београда и Приштине, унета одредба да је неопходно што раније успоставити Заједницу српских општина.

Према њеним речима, изузетно су повољно оцењени укупни капацитети администрације Србије за вођење преговора, као и снажна политичка воља која постоји да се преговори о приступању ЕУ спроводе.

Србија је, када видите овакве препоруке, препозната као озбиљан кандидат за чланство у ЕУ, поручила је Јоксимовић.

Она је, уочи сутрашње посете високог комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана Србији, истакла да ће теме састанка бити односи међу државама у региону, наставак приступања Србије ЕУ и предприступни фондови.

Јоксимовић је напоменула да постоји подршка Европске комисије да се ове године Србији отвори неколико поглавља, за која смо у потпуности припремљени, а реч је о три или четири поглавља до краја године.

ЕУ је, како је подсетила, највећи донатор Србије са више од две милијарде евра у последњих десет година које је наша земља добила у виду бесповратне помоћи, кроз предприступне и друге фондове.

Она је напоменула да Министарство на чијем је челу ради на координацији за одређивање пројеката који могу да се финансирају из фондова ЕУ, попут постројења за прочишћавање воде, поправци локале инфраструктуре, школа, на пројектима самозапошлавања, локалног економског развоја и друго.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs