Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Нова законска решења у просвети темељ за квалитетније образовање

Нова законска решења у просвети темељ за квалитетније образовање

Београд, 14. септембар 2017. године – Влада Републике Србије утврдила је на данашњој седници Предлог закона о основама система образовања и васпитања и Предлог закона о високом образовању и упутила их Народној скупштини Републике Србије на усвајање.

Нова законска решења поставиће темељ квалитетнијем образовању:

Предлог закона о основама система образовања и васпитања, као кровни просветни закон, почива на принципима унапређивања квалитета образовања, веће одговорност кључних актера у систему, ефикасности на свим нивоима, веће аутономије установа и економичности. Принцип квалитета остварен је превасходно кроз развој квалитетнијих програма образовања.

Предвиђено је доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма. Уводе се и новине у систему управљања и руковођења установама, директори ће бити бирани искључиво на основу компетенција, уз обавезну обуку и лиценцирање, имаће проширену одговорност, сигурнији радно-правни статус, а у пензију ће одлазити са 65 година.

Уписна политика прилагођена је најбољем интересу детета. Постављене су основе за оцењивање и напредовање ученика и стварање услова за већи обухват деце образовањем и бриге за децу из осетљивих група, док је наставник аутономан у конципирању процеса наставе, уз одговорност за резултат. Истовремено је повећана одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације.

Проширена је одговорност у области забрана у односу на насиље и дискриминацију, повећане су новчане казне за прописане прекршаје, а уводе се и нове васпитно и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад, са циљем повећања одговорности и ефикасности, уз вођење рачуна о психофизичкој и здравственој способности, узрасту и достојанству ученика. Јасно је прописана одговорност родитеља, а предвиђена је и могућност оснивања општинских савета родитеља.

Установе ће имати педагошку аутономију у доношењу одлука о делу школског програма, организацији рада и календару. Такође, ствара се основ за електронску документацију и евиденцију рада школа.

Предлог закона о високом образовању значајно унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, нове стандарде, увођење поступка жалбе, као и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Овај предлог успоставља везу високог образовања и привреде кроз формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи. Такође, он даје прилику наставницима, истраживачима и студентима да оснивају spin-off и start-up компаније, као и могућност ангажовања у настави експерта из привреде, као предавача ван радног односа.

Предлог предвиђа увођење кратких програма студија и студија уз рад, који омогућавају стицање практичних знања и вештина у складу са потребама тржишта рада. Кроз јединствени информациони систем просвете уводе се регистри акредитованих студијских програма, запослених и студената, којима се додељује Јединствени образовни број за праћење напретка у високом образовању и основа за увођење новог система финансирања. Услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета је 48 ЕСП бодова.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs