Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Применити шведска искуства у дигитализацији производне базе

Применити шведска искуства у дигитализацији производне базе

Београд, 14. септембар 2017 – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин оценили су данас да постоји значајан простор за унапређење сарадње између академских заједница двеју земаља.


Поповић и Лундин су истакли да се то нарочито односи на унапређење сарадње двеју земаља у сегменту повезивања науке и привреде и на примену научно-истраживачког рада у индустрији.

Поповић је истакао да је Шведска, захваљујући јаком и креативном инжењерству, трансформисала своје друштво из аграрног у иновационо, уз оцену да је та земља успешно изградила свој национални модел "Индустрија 4.0" и да Србија жели да примени њена искуства у дигитализацији своје производне базе.

Он је рекао да је Србија заинтересована да интензивно сарађује са Шведском по том питању и да нека од њених искустава искористи за дигитализацију сопствене индустрије.

Убрзавање процеса дигитализације и примена иновација и нових технологија у индустрији, омогућиће српским компанијама да буду конкурентније на глобалном тржишту, указао је министар.

Лундин је нагласио да Шведска улаже четири одсто бруто домаћег производа (БДП) у истраживања и развој.

Он је оценио да постоји велики потенцијал за продубљивање привредне сарадње између Србије и Шведске, посебно у областима рударства и енергетике, као и аутомобилске индустрије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs