Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Унапређени капацитети и услови у затворима у Србији

Унапређени капацитети и услови у затворима у Србији

Београд, 14. септембар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић саопштила је да је данас званично почео твининг пројекат који има за циљ јачање капацитета обуке запослених у затворима за оспособљавање и запошљавање осуђеника, као и побољшање услова живота и рада у затворском систему.


Кубуровић је на конференцији, одржаној тим поводом, објаснила да је реч о твининг пројекту "Унапређење затворског система у Србији", који ЕУ финансира са 950.000 евра, а Србија суфинансира са 50.000 евра.

Она је навела да ће пројекат трајати наредних годину и по дана, током којих ће се радити на унапређењу капацитета Управе за спровођење обуке, која се налази у Нишу.

Према њеним речима, ова управа ће спровести обуку запослених у затворима и будућих тренера, али ће и помоћи осуђеницима, пре свега осетљивим групама – малолетницима, женама, старијим особама и особама са инвалидитетом.

Кубуровић је објаснила да њима треба да се кроз одговарајућу обуку и тренинге омогући успешна ресоцијализација након издржавања казне затвора.

С обзиром на то да Србија посвећује пуну пажњу унапређењу затворског система, она је подсетила на то да ово није први пројекат који се у том циљу спроводи, већ да се захваљујући стратешким документима које је усвојила Влада знатно ради и на унапређењу инфраструктурних капацитета затворског система.

Управо то је препознато у Савету Европе, због чега је Србија похваљена јер је учинила велики напредак у односу на 2010. годину, када смо се налазили на последњем месту, подвукла је Кубуровић и исказала захвалност Немачкој и Аустрији које подржавају овај пројект, као и ЕУ.

Волфганг Брандштетер и Нела Кубуровић

Вицеканцелар и министар правде Аустрије Волфганг Брандштетер указао је на важност овог пројекта, јер извршење затворских санкција представља изузетно значајан елемент владавине права, а самим тим је и тема од велике важности за ЕУ.

Он је упозорио на то да осуђеници имају проблем да пронађу посао након одслужења казне и да је у том смислу постпенални третман изузетно битан, оценивши да се на овај начин смањује број повратника у извршењу кривичних дела.

Брандштетер је изазио задовољство тиме што Аустрија даје допринос преговарачким поглављима која се тичу, између осталог, владавине права како би се што пре успешно затворила у циљу приближавања Србије ЕУ.

Такође, он је пренео да је раније данас имао конструктивне разговоре са премијерком Србије Аном Брнабић и са министром правде Србије.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици указао је на то да је Унија највећи донатор реформама у Србији, напомињући да је до сада за област правосуђа донирала више од 30 милиона евра.

Од тога, како је прецизирао, седам милиона евра је уложено у затворски систем, а овај пројекат је вредан милион евра.

Он је напоменуо да сав рад на унапређењу затворског система представља део ширег ангажмана на Поглављу 23, које се тиче правосуђа, оценивши да је овај твиниг пројекат веома амбициозан и да је важно да се оствари.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs