Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Редовно праћење спровођења Акционог плана за мањине

Редовно праћење спровођења Акционог плана за мањине

Београд, 13. септембар 2017. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић представила је данас Четврти извештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина.


Пауновић је на састанку у Палати Србија објаснила да се овај извештај односи на други квартал 2017. године и да се спровођење активности из Акционог плана за мањине редовно прати.

Она је навела да од 74 носилаца активности, њих 13 није доставило своје предлоге, од чега су седам национални савети националних мањина, истакавши да је 63 одсто доспелих активности за овај извештајни период реализовано или се успешно реализује.

Пауновић је најавила да ће ресорни министри на Савету за националне мањине Владе Србије дати информацију о спроведеним и планираним активностима.

Канцеларија је, како је подсетила, наставила са унапређивањем система извештавања о спровођењу Акционог плана, при чему Извештај садржи и податке о спровођењу активности на локалном нивоу.

Према њеним речима, у процес извештавања је укључено и 76 јединица локалне самоуправе и 53 савета за међунационалне односе.

У наредном периоду, Канцеларија ће се усредсредити на даље унапређење система праћења Акционог плана, нагласила је Пауновић, истичући да ће се наставити са подршком свим особама које учествују у процесу извештавања, ради унапређења њиховог рада и међусобне сарадње.

Она је најавила да ће током септембра бити одржане обуке широм Србије за контакт особе из јединица локалних самоуправа.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак упознао је присутне са активностима тог министарства и са тиме да се ради на изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Закона о националним саветима националних мањина, и то у сарадњи са националним саветима националних мањина.

Више од 60 учесника скупа је констатовало да је, захваљујући спроведеним обукама, побољшан квалитет самог извештавања.

Састанку су присуствовали представници државних органа и институција, независних тела, међународних организација и националних савета националних мањина, наводи се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs