Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Ускоро закон о националном оквиру квалификација

Ускоро закон о националном оквиру квалификација

Београд 13. септембар 2017. године – Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Весна Мандић изјавила је данас да радна група овог министарства ради на изради нацрта закона о националном оквиру квалификација у Србији, којим треба да се формира регистар квалификација на основу којег ће образовне институције мењати своје наставне програме.


Мандић је на првом састанку Међуминистарске радне групе, чија је тема „Национални оквир квалификација у Србији – од развоја и имплементације до бољих квалификација“, истакла да је први нацрт тог закона готов и да ће ускоро бити представљен.

Она је подсетила на то да се на Националном оквиру радило у протеклих 10 година углавном у оквиру пројектних иницијатива, додајући да је у радну групу сада укључена 21 институција јер Министарство просвете не може само да заврши тај посао.

Према њеним речима, ова група ће радити и на националном акционом плану који треба да јасно дефинише улоге свих институција.

Мандић је упозорила на неусклађеност понуде и потражње на тржишту радне снаге и као приоритетни задатак навела развијање акционог плана као главног националног документа.

Шеф другог Сектора операција Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин рекао је да је ЕУ уложила 25 милиона евра у модернизацију образовног система у Србији, и указао на то да је Унија у сарадњи са Србијом дефинисала кључне приоритете које ће подржати.

Реч је, како је навео, о усвајању закона о националном оквиру квалификација, успостављању секторских већа, изради профила ради стицања увида у стање у одређеним секторима и повезивање тих информација са развојем квалификација, политиком уписа и развојем мреже образовних установа, као и развоју концепта социјалног партнерства.

Ово је кључни тренутак за приближавање система образовања и тржишта рада, подвукао је Худолин.

У циљу превазилажења проблема и прављења споне између света образовања и тржишта рада, као један од стратешких приоритета Владе Србије утврђен је развој Националног оквира квалификација у Србији (НОКС), заснован на социјалном партнерству и широком друштвеном консензусу.

Први корак на путу институционалног умрежавања и оснаживања сарадње јесте формирање Међуминистарске радне групе за развој система НОКС.

У њен састав је ушла 21 институција/организација са више од 45 чланова из редова највиших управљачких и експертских позиција.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs