Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Значај родне равноправности за све сегменте друштва

Значај родне равноправности за све сегменте друштва

Београд, 13. септембар 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић отворио је данас Форум за безбедносну сарадњу ОЕБС-а, чија је тема "Сигурносни дијалог: Спровођење резолуције 1325 (2000) Савета безбедности Уједињених нација – Улога сектора одбране у спровођењу РСБУН 1325 (2000)".

Фото: minrzs.gov.rs

Ђорђевић је том приликом изразио задовољство што се налази међу амбасадорима земаља ОЕБС-а, као неко ко дуже од пет година активно ради на побољшању положаја жена у Србији и истински верује у родну равноправност.

Он је, приликом представљања досадашњих резултата имплементације Резолуције Савета безбедности УН 1325 у Србији, истакао да се у прве четири године Национални акциони план фокусирао на имплементацију у дванаест министарстава, администрацији и агенцијама у систему безбедности Србије.

Министар је рекао да је на његову иницијативу и предлог политичког Савета, а на основу одлуке Владе Србије, имплементација у 2015. години проширена на сва министарства, четири канцеларије Владе Србије и Завод за статистику Републике Србије.

Он је нагласио да је политички Савет оценио да је након пет година дошло до знатног помака у остваривању циљева плана, као и да су створени услови за побољшање имплементације ове резолуције у наредном петогодишњем периоду.

Ђорђевић је нагласио да је у вези са тим, Влада Србије одлучила да настави са имплементацијом Резолуције 1325, развијајући нови план који ће бити имплементиран до краја 2020. године.

Други Национални план усвојен је у мају ове године након опсежних консултација са женама на локалном нивоу, цивилним сектором и невладиним организацијама, како би био по мери њихових потреба, објаснио је министар.

Он је нагласио да ће зато фокус другог плана бити на побољшању сигурности жена на локалном нивоу и њиховом учешћу у локалним органима и механизмима који се баве сигурношћу.

Имајући у виду све најзначајније резултате остварене у периоду од 2010. до 2015. године, Ђорђевић је посебно нагласио да су по први пут у историји Војске Србије, професионалне жене војници биле распоређене у мултинационалним операцијама УН-а на Кипру, а након тога је у свакој новој ротацији јединица, био одређени број професионалних жена војника.

Министар је истакао да је Србија прва земља која није чланица ЕУ, а која је добила Индекс равноправности полова Европског института за родну равноправност, јер је остварила бољи просек од европског у многим доменима.

Он је рекао да ће Национални акциони план за период од 2017 до 2020. године обухватити активности усмерене на превенцију насиља над женама у мултинационалним операцијама, у сукобу и постконфликтној рехабилитацији друштва, кризним и ванредним ситуацијама.

Посебан нагласак је на превентивним операцијама, заштити и опоравку жена због ефеката савремених изазова, ризика и претњи који нарочито погађају маргинализоване и вишеструко дискриминисане категорије становништва у Србији, као и мигранте.

Резолуција Савета безбедности УН 1325 – Жене, мир и безбедност, усвојена је 31. октобра 2000. године и једна је од најважнијих резолуција ове интернационалне организације на пољу мира и безбедности.

Тај документ истиче последице оружаних сукоба по жене и девојке и значај улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку друштва, и у сагласности је са општеприхваћеним интернационалним политичким и важећим документима као и стандардима који се односе на мир, безбедност и људска права, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs