Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Примена Закона о спречавању насиља у породици даје резултате

Примена Закона о спречавању насиља у породици даје резултате

Београд, 13. септембар 2017. године – Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Биљана Поповић-Ивковић одржала је данас први састанак Радне групе за борбу против насиља у породици, која је формирана у Министарству унутрашњих послова на иницијативу потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.


Поповић-Ивковић је након састанка истакла да је један од најважнијих циљева да оснажимо жртве да пријаве насиље, и додала да у испуњењу тог циља сви треба да будемо јединствени – грађани, државне институције и организације цивилног друштва.

Не смемо дозволити да жртва икада буде и остане сама и морамо учинити све да спречимо да дође до трагичног догађаја, поручила је она.

Према њеним речима, од 1. јуна ове године, од када се примењује Закон о спречавању насиља у породици, изречено је 6.643 хитних мера, од чега 2.190 привремених удаљења починилаца из стана и 4.468 забрана учиниоцу да контактира жртву и прилази јој.

За ова три месеца примене закона имамо 2.891 продужену хитну меру и 403 прекршајне пријаве. Ове бројке показују да се тај закон, али и сви остали механизми који стоје на располагању државним институцијама доследно примењују и да дају ефекте, рекла је Поповић-Ивковић.

Радну групу за борбу против насиља у породици, како је објаснила, чине припадници Дирекције полиције који се баве проблематиком насиља у породици и представници организација UN Women и Женске платформе за развој Србије.

Одржали смо први састанак на којем смо договорили ближу и интензивнију сарадњу у наредном периоду, у оквиру које ћемо анализирати појединачно случајеве породичног насиља и, захваљујући искуству женских организација, искористићемо њихове примере добре праксе како би примена Закона о спречавању насиља у породици била још ефикаснија, рекла је она.

Директор Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у Србији Милана Рикановић изразила је захвалност Министарству унутрашњих послова, и оценила да је веома важно то што је борба против насиља над женама и девојчицама приоритет Владе и МУП-а.

Видимо да се закон примењује и да је број изречених хитних мера повећан за 30 одсто у односу на претходни месец. Само интерсекторска сарадња свих министарстава, женских невладиних организација, Развојне агенције и Уједињених нација може да одговори на овако сложен проблем, истакла је она.

Рикановић је оценила да је изузетно значајно то што Министарство унутрашњих послова ради на заједничким евиденцијама и што ће напокон постојати званичан државни податак о броју фемицида у земљи.

Такође, она је додала да је значајна и посвећеност обучавању полицијских службеника како би што боље реаговали на терену.

Мислим да заједничким снагама можемо да даље унапредимо ситуацију и дефинитивно оснажимо жене да пријаве насиље, закључила је Рикановић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs