Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Изузетни резултати полиције у првих шест месеци ове године

Изузетни резултати полиције у првих шест месеци ове године

Београд, 13. септембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије да је у првих шест месеци ове године одузето троструко више наркотика у односу на исти период прошле године.


Стефановић је, представљајући шестомесечни извештај Министарства унутрашњих послова, истакао да је у периоду од јануара до јуна ове године откривено 3.441 кривично дело у вези са опојним дрогама, што је за приближно 10 одсто више него у истом периоду прошле године.

Он је рекао да је у извештајном периоду на подручју Србије почињено 43.047 кривичних дела, што је приближно 6,1 одсто мање него у истом периоду 2016. године, и додао да је полиција поднела кривичне пријаве против више 24.022 особе.

Према његовим речима, у првих шест месеци ове године забележено је 11,8 одсто мање имовинских кривичних дела.

Потпредседник Владе је истакао да је у првих шест месеци 2017. у односу на исти период прошле године, забележено смањење кривичних дела против живота и тела за 8,8 одсто.

Смањен је број тешких убистава са 24 на 20, убистава са 27 на 18, тешких убистава у покушају са 19 на 13 и убистава у покушају са 48 на 43, прецизирао је он и додао да је број кривичних дела наношења тешких телесних повреда мањи за 11,1 одсто.

Стефановић је, говорећи о активностима припадника Министарства у борби против корупције, навео да је у извештајном периоду полиција открила 876 кривичних дела међу којима преовладавају злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба овлашћења у привреди, примање и давање мита, трговина утицајем.

Такође, потпредседник Владе је додао и да је полиција поднела 504 кривичне пријаве за коруптивна кривична дела против 706 особа.


Он је нагласио да је остварено стабилно стање безбедности на државној граници и у приграничном подручју, додавши да су због илегалног преласка државне границе прекршајне пријаве поднете против 694 особе, међу којима је највише држављана Авганистана и Пакистана.

У периоду од јануара до јуна, пре почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, почињена су 3.253 кривична дела насиља у породици, што је за 15,8 одсто више у односу на исти период 2016. године, прецизирао је Стефановић.

Потпредседник Владе је истакао да је држава предузела кораке у борби против насиља у породици доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици, али и обукама коју су прошли полицијски службеници, тужиоци и судије.

Он је, када је реч о безбедности у саобраћају, указао на то да је у првој половини ове године смањен број саобраћајних незгода са погинулим и повређеним.

Број погинулих у саобраћајним незгодама смањен је у односу на прву половину 2016. године за 5,8 одсто, а такође је смањен и број повређених, истакао је Стефановић.

Потпредседник Владе је изнео податак да је у првој половини 2017. године почињено 451 кривично дело над полицијским службеницима, што је 19 одсто мање него прошле године у истом периоду.

Он је нагласио да је Министарство унутрашњих послова у првој половини ове године запослило 407 нових полицијских службеника који су завршили основну полицијску обуку у Сремској Каменици и Криминалистичко-полицијску академију и који се баве оперативним радом.

Стефановић је указао на то да су на Одбору за правни систем и државне органе Владе Србије усвојени Нацрт закона о азилу и привременој заштити, Нацрт закона о јединственом матичном броју грађана и Нацрт закона о ДНК регистрима.

Пред Одбором за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије разматран је и извештај Министарства унутрашњих послова о раду у периоду од октобра до децембра 2016. године.

Стефановић је истакао да је у том периоду полиција запленила 1.816,2 килограма наркотика, двостуко више у односу на исти период 2015. године.

Потпредседник Владе је додао да је полиција у последња три месеца 2016. године открила 2.242 кривичних дела у вези са опојном дрогом, 27 одсто више него у истом периоду 2015. године.

Укупан криминал на територији Србије у извештајном периоду у односу на исти период 2015. године смањен за приближно 4,2 одсто, прецизирао је Стефановић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs