Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Равномеран привредни развој приоритет Владе

Равномеран привредни развој приоритет Владе

Чачак, 13. септембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Чачку са привредницима из тог краја и поручила да ће Влада Србије у наредном периоду више пажње посветити развоју тог дела Србије, као и да су у току преговори са једним потенцијалним инвеститором.


Брнабић је истакла да је за њу увек важно да разговара са привредницима, како би чула њихове предлоге у вези са даљим развојем, и додала да је на састанку било речи о стратешким пројектима.

Председница Владе је нагласила да је први приоритет Коридор 11, с обзиром на то да ће након отварања тог аутопута бити више инвеститора, али и више начина за извоз и промоцију привреде Чачка и Моравичког округа ван Србије.

Она је указала на значај пројекта индустријске зоне у Чачку, и да с тим у вези Влада интензивно преговара са једним потенцијалним инвеститором, нагласивши да ће другим инвеститорима бити лакше да дођу кад дође један, јер се тиме прави конкуренција која омогућава равномеран и одржив раст плата и запослености.

Брнабић је додала да се на примеру Ниша и југа Србије видело како изгледа када се читава Влада посвети развоју једног града и краја, истичући да ће се Влада сада посветити другим градовима – Чачку, Краљеву и Лозници.


Градоначелник Чачка Милун Тодоровић изразио је захвалност Ани Брнабић на посети и Влади Србије на свему што је учинила за Чачак.

Он је у том смислу подсетио на пренос инвеститорских права за гасификацију индустријске зоне, што је вредно више од 100 милиона динара, пренос инвеститорских права за Општу болницу у Чачку, као и за електрификацију индустријске зоне.

Брнабић је одговарајући на питања новинара, након састанка, рекла да очекује успешне разговоре са Мисијом ММФ-а која борави у Београду, као и да верује да ће се у наредне три недеље изаћи са коначним одлукама око раста плата и пензија.

Председница Владе је рекла да је важно да ММФ-у представимо наше виђење раста плата и пензија и одрживог раста привреде, и изразила очекивање да ћемо имати консензус у наредним данима јер имамо добру ситуацију у буџету и фискалну дисциплину.


Она је напоменула да је добро то што смо успешно завршили седму ревизију аранжмана са ММФ-ом, и додала да очекује да успешно окончамо цео аранжман и да се Влада покаже као добар и кредибилан партнер.

Фокус ће у наредном периоду бити на даљој трансформацији Пореске управе, навела је премијерка, подсетивши на то да је јуче постигнут договор око минималне цене рада, да су се синдикати и послодавци по први пут договорили око тога, а да је Влада ту мање-више потврдила договор.

Важно је да то повећање минималне цене рада у односу на повећање плата не буде тако да опет буде примамљивије радити у јавном сектору него у привреди. У привреди морају бити бољи услови и веће плате јер она плаћа јавни сектор, подвукла је Брнабић.

Премијерка је, говорећи о наставку евроинтеграција наше земље, рекла да ће Србија до 2020. године бити спремна за улазак у Европску унију и да ће учинити све да до тада затвори сва поглавља, изразивши очекивање да ће и Унија тада бити отворена за пријем нових чланица.

Она је, поводом изјаве председника Европске комисије Жан-Клод Јункера да током овог мандата Комисије неће бити новог проширења јер услови за пријем нису испуњени, рекла да је то не брине, јер је наш пут ка ЕУ пут на којем ми усвајамо одређене друштвене и економске стандарде и који је важан због нас самих.

За мене је тај пут једнако значајан као и сама дестинација, подвукла је она и објаснила да није важно само да испунимо оно што ЕУ од нас захтева, већ да стварно имплементирамо реформе и постанемо друштво које је равноправан члан ЕУ.

Оно што је битно јесте да ће у том тренутку реформе нашем друштву донети много тога доброг – владавину права, услове пословања који ће омогућити динамичнији раст привреде и још већи прилив инвестиција, јачу индустрију, ефикасну јавну управу, ефикасније судство и друго, навела је Брнабић.

То је оно што је наш интерес и што је у фокусу, нагласила је она и поручила да је Влада ту да ради у интересу Србије, а европске интеграције јесу у нашем интересу.

Према њеним речима, западни Балкан, а посебно Србија као водећа земља овог региона, једнако су важни за ЕУ, колико је Унија важна за Србију и регион.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs