Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Нови закон о родној равноправности у интересу свих грађана Србије

Нови закон о родној равноправности у интересу свих грађана Србије

Београд, 13. септембар 2017. године – Саветник за родну равноправност потпредседника Владе Републике Србије Зоране Михајловић Љиљана Лончар изјавила је данас да усвајање новог закона о родној равноправности доноси већа права за све грађанке и грађане Србије.

Лончар је, гостујући на Телевизији "Пинк", истакла да је то добар, реформски закон који ће Србију ставити у ред модерних и европских држава.

Она је додала да је, управо зато што овај закон дотиче све сегменте нашег друштва, потребно да сви актери укључени у његово доношење на професионалан и објективан начин упознају јавност са свим чињеницама које закон доноси.

Циљ овог закона, како је навела, јесте да се у Србији обезбеде једнаке могућности за жене и мушкарце и да се побољша положај жена, које данас јесу мање заступљене на најважнијим политичким и јавним функцијама.

Према њеним речима, Нацрт закона о родној равноправности не предвиђа да послодавци имају једнак број запослених мушкараца и жена, нити ће у Војсци бити отпуштани генерали како би се на њихова места запослиле жене, како се наводи.

Идеја овог закона јесте да постепено, не преко ноћи, већ у наредних неколико година, Србија дође на ниво да се на местима на којима се доносе одлуке, а то су управни и надзорни одбори, налази 40 одсто мање заступљеног пола, а данас су то жене, додала је она.

Лончар је нагласила да је Нацрт закона о родној равноправности надоградио одредбе постојећег закона, али и уважио међународне стандарде, с обзиром на то да је Србија чланица Савета Европе, који прописује квоте од 40 одсто за мање заступљен пол.

Она је подсетила на то да је нови закон о родној равноправности израђен у транспарентном процесу, у којем су учествовале све релевантне институције и организације, да је 100 државних институција, независних тела, организација, синдиката и невладиног сектора подржало овај нацрт закона, остваривши тако широк друштвени консензус.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs