Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > У наредне три године 25 милиона евра за задруге

У наредне три године 25 милиона евра за задруге

Београд, 13. септембар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић најавио је данас да ће у наредне три године бити издвојено 25 милиона евра за подстицај новооснованих и одржавање постојећих задруга.

Фото: Танјуг

Кркобабић је, отварајући Међународни специјализовани сајам технологије за производњу, прераду, паковање воћа и поврћа и Сајам расхладне опреме, климатизације, вентилације и грејања, истакао да ће у наредне три године бити основано или обновљено 500 задруга, а да је од почетка акције донирања средстава за обнову задругарства у Србији формирано 70 нових задруга.

За излагаче на сајму важно је да знају да ћемо у наредне три године издвојити 25 милиона евра за подстицаје новооснованим и постојећим задругама, истакао је он.

Према његовим речима, из тог разлога је веома битно да овај сајам посети што је могуће више задругара, људи који желе да оснују или већ имају задругу, како би видели шта је то понуда која се тиче производње, складиштења и дистрибуције воћа и поврћа.

Он је оценио да је сајам шанса и за излагаче, који треба да учествују у конкурсима за средства која су опредељена за развој задругарства у Србији у наредне три године.

Они треба да покушају да преко задружних савеза Војводине, Србије, регионалних задружних савеза и локалних самоуправа непосредно ступе у контакт са што је могуће више задругара, додао је Кркобабић.

Задругари, како је навео, очекују конкретне предлоге и желе да виде како изгледа та савремена технологија, опрема за производњу, машине, хладњаче.

Министар је напоменуо да су овакве прилике добар начин да се људи окупе и разговарају, а све у истом циљу – обнављање задругарства у Србији.

Кркобабић је на округлом столу посвећеном подршци Владе Србије постојећим и новим задругама, у свечаној сали Београдског сајма, истакао да је време да се држава обрати малом, али веома важном човеку и повеже свих 630.000 малих поседа на којима живи и ради чак 1.400.000 људи.

Импозантна цифра од чак 70 новооснованих задруга од почетка године потврда је утемељености и поверења у овај велики пројекат државе који је од кључног значаја за будућност Србије, навео је министар.

Према његовим речима, за реализацију овог пројекта неопходно је да се уједине сви пољопривредници, произвођачи опреме, локалне самоуправе и задружни савези, како би сви заједно учинили да аграр постане стратешка грана Србије.

Овај тродневни сајам међународног карактера представиће, директно или преко заступника, приближно 150 излагача у три програмске целине које заједно чине комплетни производни процес у пољопривреди.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs