Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Проширење ЕУ важно за стабилност региона

Проширење ЕУ важно за стабилност региона

Београд, 13. септембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да постоји уска веза између проширења Европске уније и очувања безбедности, истакавши да је политика проширења пресудна за стварање отпорнијег региона.

Фото: msp.gov.rs

Дачић је на конференцији "Западна безбедносна архитектура и Србија – изазови и дилеме" нагласио да само кроз заједничке одговоре можемо постићи решења за проблеме са којима се суочава Европа.

Он је, када је реч о безбедносној политици Србије, нагласио да војна неутралност не значи изолацију или самозадовољност, оценивши да је у данашњем свету такав изолационизам превазиђена опција.

Први потпредседник Владе је констатовао да се Европска унија данас суочава са кризом идентитета и да треба имати увек на уму да је настала као мировни и интеграциони пројекат.

Верујемо да Унија може да настави да буде успешан пример другима и зато са посебном пажњом пратимо све иницијативе које се покрећу у оквиру реформског процеса ЕУ, објаснио је Дачић.

Однос Србије са НАТО је деликатан због наслеђа прошлости, пре свега бомбардовања без овлашћења Уједињених нација, рекао је Дачић и нагласио да Србија, имајући у виду заједничке интересе, учествује у Програму партнерства за мир.

Такође, он је подвукао да Србија спроводи политику војне неутралности, што, како је додао, значи да нема намере да буде члан НАТО или било којег другог војног савеза.

Иако поштујемо различита мишљења у региону, наша војна неутралност не представља препреку за продубљивање сарадње са НАТО, истакао је први потпредседник Владе.

Дачић је, када је у питању Европска унија, истакао да без региона западног Балкана она неће моћи да гарантује мир и стабилност на континенту, због чега овај део Европе мора бити део европског процеса.

Уколико неко мисли да су сви проблеми на Балкану решени, у дубокој је заблуди, и то говорим због свих других фактора који ће нас сачекати, поручио је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs