Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Улагање у знање за бољу будућност Србије

Улагање у знање за бољу будућност Србије

Чачак, 13. септембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас Основну школу “Прељина” у Чачку, где је наставницима из осам школа тог краја и из две са Космета уручила роботиће за програмирање у оквиру акције КОДиграње, поручивши притом да се наставља битка за знање.


Брнабић је подвукла да се та битка наставља не само кроз ту акцију, већ и кроз увођење информатике као обавезног предмета, умрежавање школа, набавку опреме и едукацију наставника.

Ова битка је део веће акције коју Влада Србије подржава и у којој нам помажу друштвено одговорни привредници, без којих не бисмо могли да умрежимо школе, нити да набавимо опрему, рекла је она.

Премијерка је изразила посебну захвалност наставницима из школа које су добиле донацију на томе што су се пријавили да учествују у акцији, јер су показали да желе да направе нешто више од основног плана и програма.

Они тиме показују одговорност према професији и жељу да децу науче да аналитички размишљају, решавају проблеме, да се не плаше да донесу одлуке, да ако треба погреше, али да из тога науче и крену даље, нагласила је Брнабић.

Председница Владе је исказала посебну захвалност донатору – привреднику из Чачка Остоји Миајловићу, при чему је упутила позив и другим привредницима да се прикључе акцији, додавши да јој је посебно драго то што су жељу за учешћем у акцији исказале и школе са Косова и Метохије, јер је важно да се помогне и деци са Космета.

Наставићемо битку за знање, при чему без друштвеног консензуса о томе ми не можемо, као друштво, да наставимо даље, закључила је Брнабић.


Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је увођењем информатике као обавезног предмета за ученике петог разреда и акцијама попут “Битке за знање” направљен велики корак, те да је добро то што је већ много школа ушло у систем есДневник.

Већ се препознаје да се нешто мења, да то није само жеља, рекао је Шарчевић, изразивши задовољство тиме што су у систем есДневник ушле и школе са Космета, тачније ОШ “Свети Сава” из Косовске Митровице.

Он је додао да му је жао што није лично могао да их охрабри, подсетивши на то да му је недавно био забрањен улазак на Косово и Метохију.

Желим свим школама у Србији да наставимо овим путем и све процесе убрзамо за добробит деце, поручио је министар.

Директор ОШ “Прељина” Радојле Чоловић изразио је захвалност организаторима акције и на донацији, а Остоја Миајловић, привредник из Чачка, који је због подршке акцији добио захвалницу, поручио је да некад није важно колико средстава имате, већ како ћете да их потрошите.

Данас су гости школе "Прељина" били и ученици са Космета, из Лепосавића и Косовске Митровице, а ђаци "Прељине" су премијерки уручили поклон - предмете које су сами направили.

Циљ "Битке за знање" јесте да се све школе опреме роботима на којима деца уче да програмирају и кодирају, како би им се пружила могућност да буду деца савременог доба.

До сада је више од 300 школа добило по пет робота, по колико је школама и данас додељено, док ће наставници проћи обуку.

Роботи су данас уручени Гимназији у Чачку, као и основним школама “Краљ Александар Први”, “Мића Матовић”, “Милан Благојевић”, “Милинко Кушић”, “Прељина”, “Стефан Лазаревић”, “Татомир Анђелић” из Мрчајеваца, као и школама "Лепосавић" из Лепосавића и “Свети Сава” из Косовске Митровице.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs