Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Стоп корупцији > Ухапшене две особе у Зајечару због злоупотребе службеног положаја

Ухапшене две особе у Зајечару због злоупотребе службеног положаја

Београд, 11. септембар 2017. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да су припадници полиције, по налогу Основног јавног тужилаштва у Зајечару, ухапсили М. Т. и С. М., бивша одговорна лица у Граду Зајечару, због сумње да су оштетили буџет тог града у укупном износу од 13.960.799,90 динара.

У саопштењу се наводи да је М. Т. ухапшена због постојања основане сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја, и то на тај начин што је од септембра до децембра 2013. године, прекорачивши границе својих овлашћења, уговорила набавку робе у вредности од 13.960.799,90 динара, без претходно спроведене јавне набавке.

С. М. је осумњичен да је, у саизвршилаштву, извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја, и то тако што је, прекорачивши границе својих овлашћења, усмено наложио М. Т. да изврши набавку робе, не придржавајући се Закона о јавним набавкама.

Он је посредовао да Градска управа Зајечара од привредног друштва “OFY Company“ Д.О.О Београд изврши набавку робе укупне вредности од 13.960.799,90 динара, чиме је причињена штета буџету Града Зајечара у поменутом износу.

Осумњичени, којима је одређена мера задржавања у трајању до 48 часова, биће, уз кривичну пријаву, у законом предвиђеном року, приведени надлежном тужилаштву.

Поред наведеног, Вишем јавном тужилаштву у Зајечару поднета је и кривична пријава против С. М., као бившег одговорног лица Града Зајечара, као и Д. П. и А. В., бивших одговорних лица у ФК “Тимок” из Зајечара, због постојања основане сумње да су у саизвршилаштву извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Они су осумњичени да су од августа 2013. до фебруара 2015. године, у намери стицања противправне имовинске користи за „Тимочка ТВ и радио“, искоришћавањем свог положаја у ФК „Тимок“, закључили штетан уговор о пословној сарадњи по клуб.

На основу тог уговора, ФК „Тимок“ је у наведеном периоду сукцесивно уплатио „Тимочкој ТВ и радио“ новчана средства у укупном износу од 20.944.000 динара на име преноса утакмица и медијског промовисања.

Од ове суме је део новца у износу од 1.872.000 динара са рачуна ове телевизијске куће одмах пребачен на рачун привредног друштва „Беотон Р“ из Бора, чији је фактички власник С. М., иако није уобичајена пракса да клуб плаћа телевизијској кући да врши ТВ преносе својих утакмица, већ напротив.

Осумњичени су на тај начин за наведени износ оштетили ФК „Тимок“, а „Тимочкој ТВ и радио“ и „Беотон Р“ прибавили имовинску корист, истиче се у саопштењу.


Документи
Предлог закона о Агенцији за борбу против корупције
Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких странака
Предлог закона о јавним набавкама
Национална стратегија за борбу против корупције

ГРЕКО
Група земаља задужена за надзор у борби против корупције (ГРЕКО) - интернет презентација
Извештај о усклађености за Републику Србију
Извештај Републике Србије о мерама које су предузете ради испуњавања препорука групе држава за борбу против корупције
Прилог о обуци
Евалуациони извештај о Републици Србији

Акције
"Отворена линија" - кампања Управе царина Министарства финансија Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs