Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Помоћ за Републику Српску и општине у БиХ где живе Срби

Помоћ за Републику Српску и општине у БиХ где живе Срби

Београд, 2. септембар 2017. године – Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и општине у Босни и Херцеговини (БиХ) у којима претежно живе Срби.

Фото: Танјуг

Вучић је након састанка с председником Републике Српске Милорадом Додиком, премијерком Србије Аном Брнабић и премијерком Републике Српске Жељком Цвијановић у Председништву Србије, навео којим ће то пројектима Србија помоћи сународнике у суседној држави.

Знате да смо учествовали у реконструкцији школе "Србија " у Босанском Шамцу, као и школе "Вук Караџић" у Добоју, рекао је Вучић и додао да ће Србија финансирати изградњу дечјих вртића у Требињу и Брчком, као и студентско-ђачког дома у Власеници.

Такође, он је рекао да ће бити реконструисане улице на Палама, као и спортске дворане и трг у Источном Сарајеву, а предвиђена је и санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника.

То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попу Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте. Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је он.

Председник Србије је напоменуо да је формиран тим који ће радити на писању Декларације која ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право на изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

То су, рекао је председник Србије, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је задовољан састанком и нагласио да је ово период најбоље сарадње Србије и Републике Српске која се мери конкретним пројектима.
Сви пројекти које смо ми кандидовали су прихваћени од стране премијера и председника Србије, рекао је Додик и додао да ће се тим пројектима решити многи проблеми у инфраструктури и подићи квалитет живота грађана.

Додик је поручио да је Република Србија најважнији фактор регионалне стабилности и безбедности. 

Састанку у Председништву Србије присуствовали су и потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин и министар финансија Душан Вујовић.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs