Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Разговор о дугорочним односима Срба и Албанаца

Разговор о дугорочним односима Срба и Албанаца

Београд/Брисел, 31. август 2017. године – Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након састанка са председником привремених институција самоуправе на Косову Хашимом Тачијем, одржаном у седишту ЕУ у Бриселу, да су данас отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанаца.

Фото: Танјуг

Вучић је у изјави новинарима, по завршетку овог разговора, уз посредовање високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, навео да је од конкретних питања, која су већ била део дијалога Београда и Приштине, потврђен договор о правосуђу.

Такође, како је додао, најављено је отварање моста на Ибру у Косовској Митровици до краја године и констатовано да по питању формирања Заједнице српских општина (ЗСО) Приштина није начинила никакав напредак.

Он је истакао да би решење историјских односа Срба и Албанаца много значило и за Београд и за Приштину, додавши да ће се ти разговори наставити, мада нико није превелики оптимиста.

Ипак, видимо малу шансу за решавање историјског питања између Срба и Албанаца и морамо да је искористимо. Вреди пробати због будућности, рекао је председник Србије.

Вучић је указао на то да су размотрена и свеукупна регионална питања, као и да је током састанка отворио питање хапшења Богдана Митровића у Мушутишту код Суве Реке.

То хапшење је врхунац лицемерја, поручио је он и додао да се то није смело догодити.

У питању је човек који има три ћерке и два сина, који је тамо ишао много пута и пријавио се на листу. Интересантно је да га је пријавио комшија који му је узурпирао и одузео имовину, а који је задужен за повратак српских избеглица у општини Сува Река. Пријавио га је после 18 година, ваљда плашећи се да ће му је тражити назад, нагласио је Вучић.

Председник Србије је изразио наду да ће случај хапшења Богдана Митровића бити брзо решен, и поручио да ће Србија пратити тај случај.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs