Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Закон о пољопривредном земљишту штитиће интересе Србије

Закон о пољопривредном земљишту штитиће интересе Србије

Београд, 24. август 2017. године – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да изменама Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта, штитимо интересе Србије и српских пољопривредника.

Фото: Танјуг

Недимовић је, образлажући посланицима у Скупштини Србије предложена решења, навео да овим изменама поправљамо оно што је дефинисано Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Такође, предложеним новитетима правимо нови прелазни период у оквиру којег морају да се испуне кумулативни услови како би уопште дошло до било каквог промета приватне својине са странцима, објаснио је министар.

Он је указао на то да ће заштиту наших интереса управо омогућити предложене измене закона које су апсолутно у складу са Уставом Србије.

Према његовим речима, предвиђен је рок од 10 година од усвајања закона у којем физичка лица која су држављани ЕУ морају да имају настањење у Србији да би уопште могли да купе пољопривредно земљиште у приватној својини.

Пољопривредно земљиште у државној својини уопште није предмет расправе, подвукао је Недимовић и прецизирао да услов да странац десет година живи у Србији почиње да важи од дана усвајања закона.

Странац, како је напоменуо, који жели да купи земљиште мора да га и обрађује најмање три године и да има активно регистровано пољопривредно газдинство у трајању од десет година.

Такође, мораће да има свој алат, машине за обрађивање земљишта, а моћи ће да купи до два хектара, објаснио је министар.

Он је нагласио да предмет куповине не могу бити ни пољопривредна земљишта, која су у складу са посебним законима и планским актима дефинисана као грађевинско земљиште, као ни заштићено природно добро, ни парцеле у близини војних комплекса.

Према његовим речима, одредбе предложених измена закона се не примењују у случају повраћаја имовине, која се врши у складу са законима којима се уређује враћање одузете имовине бившим власницима.

Република Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини, а право прече куповине одобрава Влада на предлог Комисије, навео је Недимовић.

Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту треба да спрече потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs