Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Обележена 14-годишњица убиства дечака на Бистрици

Обележена 14-годишњица убиства дечака на Бистрици

Пећка патријаршија, 13. август 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић присуствовао је данас у цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу парастосу младићима Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу.

Фото: Танјуг

Јововића и Дакића убиле су пре 14 година и даље непознате особе из аутоматског оружја, док су се купали у реци Бистрици.

Ђурић је том приликом поручио да Србија и српски народ не заборављају своје жртве, да држава Србија не заборавља многострадалну српску Метохију, која је у претходним деценијама била жртва плана за истребљење српског народа са ових простора, који је готово у потпуности успео.

И зато на данашњи дан помињемо не само Пантелију и Ивана и све младиће чија су имена изгравирана на трагичном споменику који се налази у језгру највеће преостале српске енклаве у Метохији, већ се сећамо десетине хиљада других који су страдали само зато што су српске националности, било да су убијени на својим српским праговима, било да су протерани са својих огњишта, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је навео да не можемо говорити ни о демократији, ни о људским правима док год људски живот не вреди ништа и док се не зна, или наводно не зна, име оних који су одговорни за најстрашнију етничку мржњу и прогон на овим просторима.

Фото: Танјуг

Према његовим речима, на данашњи дан са Косова и Метохије, из Гораждевца, жели још једном да пошаље поруку да никада нећемо заборавити наше жртве, да никада нећемо да престанемо да се сећамо, да прихватимо наметање амнезије од стране оних који би желели да се направе да тобож нису одговорни за оно што се овде десило.

Ђурић је након парастоса положио венац на споменик жртвама у НАТО бомбардовању и деци страдалој на Бистрици.

Злочин у Гораждевцу, на реци Бистрици, догодио се 13. августа 2003. године, и један је од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународних снага на Косово и Метохију, поред убиства жетелаца у Старом Грацком, убиства породице Столић у Обилићу и убиства путника аутобуса „Ниш-експреса“ код Подујева.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs