Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Стопа незапослености у првом кварталу 14,6 одсто

Стопа незапослености у првом кварталу 14,6 одсто

Београд, 13. август 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић најавио је данас да то министарство до краја 2017. године планира издвајање додатних 170 милиона динара за преквалификацију у ИТ сектор.

Захваљујући преквалификацији, путем Националне службе за запошљавање, 100 људи је већ ушло у овај сектор, а Министарство наставља тај тренд и издваја средства за оспособљавање још 900 људи.

Ђорђевић је рекао да ће само у овој години хиљаду особа бити преквалификовано у ИТ стручњаке, уз оцену да је, с обзиром на потребе тржишта, извесно да ће свих хиљаду потом добити посао.

Према његовим речима, у буџету за 2018. годину, план је да поред опредељивања средстава за оспособљавање ИТ стручњака, буде омогућена преквалификација и за нека друга занимања која су актуелна и за које постоји тражња на тржишту рада, чиме ће се сигурно допринети и смањењу стопе незапослености.

До сада је, како је подсетио, за спровођење мера активне политике запошљавања у 2017. години обезбеђено 2,8 милијарди динара, које је Национална служба за запошљавање већ расподелила за реализацију планираних мера.

Стопа незапослености у Србији најмања је у последњих 25 година, а Влада Србије спроводи бројне програме како би се тај тренд наставио.

Према подацима Националне службе за запошљавање, тренутно је стопа незапослености у првом кварталу 14,6 одсто, што је 4,4 индексна поена мање у односу на исти период прошле године, са тенденцијом даљег пада.

У периоду јануар–јул ове године запослена је 159.471 особа, што представља повећање у односу на исти период прошле године за 3,5 одсто.

Позитиван тренд повећања запослености и смањења незапослености од првог квартала 2016. до првог квартала 2017. године одразио се и на младе од 15 до 24 године старости, и то за 7,1 одсто.

Најтраженија занимања су ИТ стручњаци, дипломирани машински и инжењери електротехнике, а када је реч о профилима нижег нивоа образовања, до посла најлакше долазе продавци, возачи, кројачи и кувари.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спремно је да предузме све мере у циљу смањења незапослености, подстицања запошљавања и побољшања положаја незапослених особа на тржишту рада.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs