Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Расте број грађевинских фирми на „белој листи“

Расте број грађевинских фирми на „белој листи“

Београд, 13. август 2017. године – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије саопштило је данас да је од 605 грађевинских предузећа, колико се 30. јуна нашло на бодовној „белој и црној листи“ овог министарства, њих 359 пласирано на „белој листи“.

У саопштењу се наводи да то значи да више од половине фирми које се налазе на листи редовно плаћају порезе и доприносе, воде рачуна о безбедности радника и поштују уговорне обавезе, што су битни критеријуми и за доделу посла на јавним набавкама.

У односу на 2016, у првој половини 2017. године број предузећа на “црној листи” смањен је са 275 на 246, број радника на црно смањен је са 97 на 32, док је број запослених благо повећан, са 29.308 на 29.441.

Када је реч о повредама на раду, у 2016. била су повређена 222 радника, а број повреда у првој половини 2017. године, укупно 49, наговештава да ће ова година по овом основу бити много боља од претходне.

У првих шест месеци ове године регистрована је 41 лакша повреда на раду и осам тежих, док је у целој 2016. регистровано 176 лакших повреда на раду и 46 тежих.

Рангирање на овој листи за предузећа је веома важно јер се рангирају на основу тога колико воде рачуна о обавезама према држави и запосленима, што је један од критеријума који се од недавно узима у обзир и приликом доделе посла преко јавних набавки.

Почетком маја ове године Влада Србије је, на предлог Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, усвојила закључак којим је државним институцијама препоручено да пре доношења одлуке о додели посла преко јавних набавки провере рејтинг предузећа на црној и белој листи, како би се избегло да послове додељују фирмама са црне листе, подсећа се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs