Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Обележавање Међународног дана младих

Обележавање Међународног дана младих

Београд, 12. август 2017. године – Министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић указао је данас на позитиван тренд који је то министарство постигло у непосредној сарадњи са младима, државним институцијама и партнерима на пољу смањења незапослености младих, јачању регионалне омладинске сарадње и партиципације младих кроз међународне волонтерске кампове.

Фото: mos.gov.rs

Удовичић је, поводом обележавања Међународног дана младих, истакао да су млади који су задовољни и остварени на личном и друштвеном плану у држави која им за то ствара услове и пружа потребну подршку визија за коју се боримо и циљ коме свакодневно тежимо.

Млади се још суочавају са тешкоћама у запошљавању и осамостаљењу, те ћемо у периоду који је пред нама настојати да, заједничким радом са њима, промовишемо омладинско и социјално предузетништво, успоставимо бизнис инкубаторе и центре за унапређење предузетништва, ученичке и омладинске компаније, нагласио је министар.

Уважавајући оквир омладинске политике Европске уније и Циљева одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године, у непосредњој сарадњи са омладином припремићемо нови Акциони план за период од 2018. до 2020. године и унапредити постојећи нормативни оквир, поручио је Удовичић.

Међународни дан младих у Србији обележава се од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта. Сваког 12. августа државе широм света, институције и организације скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву.

Сваке године Уједињене нације овај дан обележавају под одређеним слоганом, а за 2017. годину слоган гласи "Млади граде мир" ("Youth Building Peace”) – те је нагласак на улози младих у спречавању конфликта, одрживом развоју и миру, инклузији и социјалној правди.

Током реализације програма Млади су закон, Министарство омладине и спорта је финансирало више од 1.420 омладинских ad-hoc волонтерских пројеката и 154 омладинске радне акције и међународних волонтерских кампова.

Фото: mos.gov.rs

У камповима, уз подршку Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије, учествовало је готово 2.000 волонтера (од тога 906 волонтера из 25 земаља), који су поклонили више од 88.500 волонтерских сати.

Кроз целодневне програме културног и образовног карактера који се спроводе широм Србије, велики број локалних самоуправа, канцеларија за младе, омладинских организација и савеза, организовало је акције у циљу скретања пажње на питања младих и важност стварања услова за унапређење њиховог положаја.

Поводом обележавања Међународног дана младих, помоћник министра за омладину Снежана Клашња посетила је међународни волонтерски камп у Панчеву, који је организован у оквиру осмогодишњег програма Министарства "Млади су закон".

Она је том приликом указала на вредност енергије и ентузијазма волонтера из Шпаније, Украјине, Италије, Бугарске, Француске и Србије који су се ставили у службу развоја локале заједнице и током двонедељног рада на репарирању старих бицикала и обележавању бициклистичких стаза у граду промовисали бициклизам као еколошки одрживо превозно средство и здрав животни стил.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs