Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Обележен Дан сећања на жртве "Олује"

Обележен Дан сећања на жртве "Олује"

Нови Сад, 4. август 2017. године – Државна манифестација посвећена обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе у војно-полицијској акцији Хрватске "Олуја", у којој је убијено 2.000, а протерано више од 200.000 Срба, одржана је вечерас у насељу Ветерник код Новог Сада.

Фото: tanjug.rs

Патријарх српски Иринеј је служио парастос, а обележавању су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Србије Ана Брнабић, министри, као и избегли и прогнани Срби, чланови породица страдалих у "Олуји" и бројни грађани.

Вучић је данас поподне разговарао са представницима Срба из свих земаља региона, изузев из Албаније.

Састанак у Градској кући у Новом Саду одржан је без присуства медија, а по његовом завршетку сву учесници су присуствовали обележавању поменуте манифестације.

У разговору су учествовали патријарх српски Иринеј, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Такође, присутни су били и потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, председник Владе АП Војводина Игор Мировић, председник Матице Српске Драган Станић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Генерални секретар у Кабинету председника Републике Србије Никола Селаковић најавио је тим поводом да ће Србија и Република Српска на јесен припремити декларацију о заједничком обједињеном националном деловању и дефинисању националних минумума и принципа за опстанак српске нације и српског народа.

Он је објаснио да то неће бити само декларација, већ и нека врста програмског документа.

Вучић и Додик ће, како је навео, представити декларацију на јесен, 25. или 26. новембра, када улазимо у 100-годишњицу присаједињења Срема, Баната и Бачке Краљевини Србији, или 1.децембра поводом формирања Краљевине Срба Хрвата и Словенаца.

Селаковић је указао на то да на данашњем састанку најважније било питање како држава Србија и њене институције да дају већи допринос побољшању изучавања српског језика и културе међу Србима у окружењу, али и дијаспори.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs