Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Усвојен Споразум о сарадњи са ЕК у коришћењу „Сентинел“ података

Усвојен Споразум о сарадњи са ЕК у коришћењу „Сентинел“ података

Београд, 27. јул 2017. године – Влада Републике Србије донела је на данашњој седници Закључак о усвајању Споразума о сарадњи између Европске комисије (ЕК) и Владе Србије о сарадњи у области приступа подацима и коришћењу „Сентинел“ података, Коперникус програма.


Реч је о највећем светском програму за сателитско снимање планете Земље, вредном приближно седам милијарди евра.

Република Србија је једина држава којој је понуђен бесплатан приступ свим подацима, а да није чланица Европске уније.

Ово је остварено захваљујући Институту БиоСенс из Новог Сада, који је победио на европском такмичењу најбољих пројеката, на којем је учествовало више од 200 пријављених организација из целе Европе.

Приступ овим подацима од посебног је значаја за домаћу пољопривреду и мала и средња предузећа, која ће од сада моћи да на глобалном тржишту понуде своје иновативне производе засноване на употреби Сентинел података.

Влада је донела и Уредбу о формирању Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, која ће бити позиционирана као централна функција у Влади, која директно одговара председнику Владе.

За почетак рада ове канцеларије нису потребна додатна средства из буџета Републике Србије.

Њен задатак биће да консолидује државне ИТ ресурсе, обезбеди повезивање различитих информационих система и буде снажна подршка и основа развоја електронске управе Републике Србије.

Формирање те канцеларије представља и остварење вишедеценијског сна ИТ заједнице у земљи: да постоји државни ИТ ауторитет на највишем нивоу – Владе Републике Србије, који ће сигурно допринети даљем расту ИКТ сектора у Републици, као једном од најбрже растућих сектора и омогућити даљи раст БДП-а.

Канцеларија почиње са радом осмог дана од објављивања Уредбе о канцеларији у Службеном гласнику Републике Србије.

Задатак те канцеларије јесте да од наредне године обезбеди смањење укупних средстава у буџету потребних за информационе технологије, с обзиром на то да ће се државни ИТ системи обједињавати и рационализовати, а један од циљева је и сопствени развој информационих система и што мања зависност од готових-затворених информатичких решења.

Влада Србије усвојила је такође и Уредбу о каталогу радних места у јавним службама и другим јавним организацијама.

Усвајањем уредбе прецизније се уређује систематизација радних места у јавним службама, што ће утицати на ефикасност и праведнију расподелу плата и примања у јавним службама.

Рад на уредби и усаглашавање радних места трајали су више од две године, кроз транспарентан процес јавних консултација.

На данашњој седници усвојена је и Одлука о гарантованој цени хлеба „сава“, од брашна тип 500, која је остала непромењена, 46 динара.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs