Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Успешно завршени преговори синдиката и пословодства "Фијата"

Успешно завршени преговори синдиката и пословодства "Фијата"

Београд, 24. јул 2017. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да су преговори између синдиката "Фијатове" фабрике аутомобила у Крагујевцу и пословодства те компаније, који су започели прошле среде, 19. јула, уз посредство премијерке Ане Брнабић и Владе Србије, успешно завршени.


У саопштењу се наводи да су руководство "Фијата" и синдикати постигли договор који ће обезбедити наставак производње, модела Фијат 500Л у Србији, као и наставак дијалога између "Фијата" и синдиката.

Договор који је постигнут део је новог колективног уговора који ће обухватити наредне три године.

Између осталог, током разговора је договорено:
1. Повећање плата у складу са званичном стопом инфлације пројектованом од стране Народне банке Србије за наредне три године. Сваке године у фебруару, плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује Народна банка Србије, а за 2018. годину, плате ће бити повећне за 4,5 одсто. За 2017. годину, повећање ће бити у износу од 2,2 одсто од августа (како би се изједначило са годишњом пројектовном инфлацијом);

2. Исплата половине новогодишњег бонуса у августу, док ће остатак (друга половина бонуса) бити исплаћен у децембру ове године;

3. Постигнут је договор да се накнада за ноћни превоз дуплира. Накнада ће бити дуплирана у случајевима када запослени морају да дођу раније или да остану дуже на послу од редовног времена саобраћања јавног превоза;

4. Договорено је оснивање Комисије за техничка мерења. Комисију ће чинити чланови синдиката и чланови FCA Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније. Комисија ће почети са радом у септембру 2017. године;

Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће већ 2018. године.

У складу са договором, представници синдиката прихватили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током целог периода трајања новог колективног уговора.

Влада Републике Србије сматра да је постигнути договор одличан показатељ да је Србија добро место и за домаће и за стране инвеститоре, што доприноси даљем економском расту и развоју земље.

Преговори су вођени у конструктивној атмосфери уз активно учешће премијерке Ане Брнабић, а постигнут договор представља победу дијалога у коме се дошло до договора прихватљивог за све, истиче се у саопштењу.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs