Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Новине за ђаке од 1. септембра

Новине за ђаке од 1. септембра

Београд, 21. јул 2017. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић најавио је данас да од 1. септембра ђаке у школама очекују новине као што су три "редизајнирана" предмета за ученике петог разреда, електронски дневник у 200 школа, више спорта и униформе у 55 одсто школа.

Шарчевић је у изјави за агенцију Тањуг истакао да су три редизајнирана предмета – физичко и здравствено васпитање, техника и технологија и информатика, и додао да ће кроз међупредметно повезивање бити уведено и предузетништво, као и финансијска писменост.

Како би се деца масовније бавила спортом у школама, одлучили смо да се школске сале могу издавати тек после 21 час, указао је министар и рекао да је потребно појачати спортску инфраструктуру која је, нажалост, слаба.

У оквиру информатике, која се уводи као обавезан предмет, ђаци ће учити програмирање, навео је он и објаснио да је из кредита Европске банке набављено 4.600 нових рачунара за школе, те да ће са компјутерима које су донирале компаније школе од 1. септембра бити солидно опремљене за извођење тог предмета.

Шарчевић је рекао да је важно да су све школе подигнуте на АМРЕС мрежу и да је у сваку од њих уведен интернет, и додао да сада постоји само седам одсто школа које ће интернет добити путем мобилне телефоније.

У току је, како је навео, обука наставника који предају информатику, при чему су већ направљени тимови од 60 тренера који ће даље тренирати друге наставнике.

Према његовим речима, један од програма обуке за наставнике јесте и елементарна информатичка писменост свих запослених у школи за увођење пројекта електронски дневник.

Електронски дневник, осим смањења администрације за просветне раднике и лакшег приступа родитеља информацијама о детету, представља и контролни механизам стања у образовном систему, објаснио је Шарчевић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs