Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Сва тужилаштва формирала групе за реаговање на породично насиље

Сва тужилаштва формирала групе за реаговање на породично насиље

Београд, 20. јул 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је данас да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици полиција донела 2.626 хитних мера, док је у 56 случајева дошло до прекршаја и починиоци су осуђени на 60 дана затвора.
Стефановић је на конференцији за новинаре, одржаној након прве седнице Савета за сузбијање насиља у породици, прецизирао да је полиција донела 910 мера удаљења насилника из стана и 1.716 мера којима је насилницима забрањено да контактирају са жртвом, или да јој прилазе.

Потпредседник Владе је нагласио да је реч о полицијским мерама, односно задржавању до 48 часова, док су судови изрекли више од 1.300 хитних мера, у трајању до 30 дана.

Према његовим речима, у последњих седам дана полиција је извршила 1.918 обилазака центара за социјални рад у свим градовима и општинама, док су се центри у 37 случајева обратили полицији са захтевом да службеници МУП-а буду присутни у просторијама центра приликом поступања социјалних радника.

Стефановић је поновио да се без озбиљног ангажовања друштва и без превенције не може изборити са насиљем, а да је насиље у породици пошаст против које се мора удружити читаво друштво.

Потпредседник Владе је указао на то да статистички број жртава насиља у породици у последњих 20 година варира, што значи да мора системски да се приступи том проблему.


Министар правде Нела Кубуровић истакла је да су у протеклих 40 дана, од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, судови на предлог тужилаштва изрекли 1.300 хитних мера.

То значи да су насилници удаљавани из стана или им је изречена забрана приласка жртви, објаснила је она и прецизирала да су од 1.800 предлога тужилаштва за хитне мере, судови усвојили 1.300.

Кубуровић је саопштила да су на данашњој седници чланови деветочланог Савета за сузбијање насиља у породици упознати са применом Закона о спречавању насиља у породици и његовим ефектима у пракси.

Према њеним речима, на два последња несрећна случаја породичног насиља које је резултирало убиствима овај закон, на жалост, није могао да се примени.

Она је навела да су, у складу са новим законом, а по налогу Републичког тужилаштва, сва тужилаштва у Србији формирала 66 координационих група за реаговање у случајевима породичног насиља.

Министар је објаснила да су чланови тих група заменик тужиоца, специјално обучени полицајац и представник центра за социјални рад.

Кубуровић је истакла да је за протеклих 40 дана израђено 600 индивидуалних планова за помоћ жртвама насиља, а разматрано је 1.400 случајева насиља у породици.

Влада Србије је, у складу са Законом о спречавању насиља у породици, 13. јула ове године основала Савет за сузбијање насиља у породици.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs