Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Утврђени пропусти Центра за социјални рад на Новом Београду

Утврђени пропусти Центра за социјални рад на Новом Београду

Београд, 17. јул 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић саопштио је данас да је ванредни надзор у Центру за социјални рад на Новом Београду утврдио да је било пропуста у раду ове установе, чиме ће се даље бавити тужилаштво.

Фото: Фонет

Ђорђевић је на конференцији за новинаре, одржаној након састанка са директорима центара за социјални рад из читаве Србије и представницима репрезентативних синдиката у области социјалне заштите поводом убистава жена која су се десила у центрима на Новом Београду и Раковици, рекао да су комуникација са локалним самоуправама и питање безбедности две суштинске ствари којима ће се Министарство бавити.

Он је нагласио да није дужност ресорног министарства да кривично гони и отпушта и да одлуку о сменама запослених у центрима мора да донесе локална самоуправа, која и поставља директоре центара.

Према његовим речима, ванредни надзор биће извршен и у центру у Раковици када се за то стекну услови, јер се запослени у овој установи, који треба да дају изјаве, налазе не лечењу због рањавања.

Министарство је, како је пренео, издало налог директорима центара за социјални рад да се свако понашање које може угрозити безбедност радника и странака пријави полицијским управама или станицама и да се о томе извести Министарство.

Ðорђевић је додао да је донео обавезујуће Упутство о начину реализације обавезе центара за социјални рад у примени Закона о спречавању насиља у породици, уз напомену да ће Министарство у најкраћем року урадити и посебно упутство које се тиче виђања детета и родитеља са којим не живи у такозваним "контролисаним условима".

Такође, предвиђено је и профилисање кадрова и запошљавање нових колико буџет дозвољава, као и вршење реорганизације, навео је министар и објаснио да су све наведене мере краткорочне, али да су дугорочне систематске мере оно што је потребно за решење проблема.

Једна од мера која би могла да помогне јесте и изједначавање мишљења социјалног радника са мишљењем тужиоца, како би мишљење социјалног радника о томе да ли родитељ може да виђа дете или не имало једнаку тежину као и став суда, указао је Ђорђевић.

Председник Синдиката запослених у социјалној заштити Републике Србије Мирјана Вековић упозорила је на то да постоји неколико великих проблема у овој области, попут доношења правилника о поступању у контролисаним условима, повећања безбедности у центрима за социјални рад и полицијског обезбеђења.

Она је апеловала на представнике медија да пажљиво извештавају о случајевима ове врсте, објаснивши да је овде реч о урушавању комплетног система социјалне заштите.

Директор Центра за социјални рад Панчево Зоран Албијанић рекао је да се радници у центрима не осећају безбедно, као и да је питање обезбеђења на нивоу читаве Србије проблематично.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs