Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Мигрантска криза захтева заједнички одговор

Мигрантска криза захтева заједнички одговор

Београд, 17. јул 2017. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин разговарао је данас са извршним директором Агенције ЕУ за европску и обалску стражу (Фронтекс) Фабрисом Леђеријем о политичко-безбедносној ситуацији у региону западног Балкана, са нагласком на мигрантској кризи.

Фото: mod.gov.rs

На састанку је констатовано да је безбедносна ситуација на том простору релативно стабилна, уз забрињавајуће постојеће тензије, док је мигрантска криза кључна тема која превазилази националне границе и захтева свеобухватни и дугорочни приступ.

Вулин је навео да је реч о феномену и изазову са којим се суочава савремени свет, а који је показао узајамну повезаност просторно веома удаљених региона, уз оцену да из тог разлога и одговор на мигрантску кризу мора бити заједнички.

Он је нагласио да је од почетка кризе кроз нашу земљу прошло приближно милион миграната, и поновио да Србија, иако није чланица ЕУ, већ само кандидат за чланство, делује као одговоран члан међународне заједнице који је спреман да буде део трајног решења.

Мада само транзитна земља, Србија жели да буде део решења у европским оквирима, али она притом првенствено води рачуна о заштити сопствених националних интереса, поручио је Вулин.

Министар је подсетио на то да Влада Србије улаже огроман напор како би „помирила“ националну безбедност земље са потребама миграната, не дозвољавајући да се терет кризе пребаци на суседе.

При томе, како је истакао, преузимамо свој део одговорности и трудимо се да сви мигранти буду збринути на хуман начин, за разлику од неких земаља које су финансијски много богатије.

Вулин је указао на то да су велики део одговорности преузели и Министарство одбране и Војска Србије, пружајући снажну подршку осталим државним органима у ублажавању последица кризе.

Он је у том смислу истакао огромне напоре који се улажу у појачану контролу граница и спречавање криминалних активности кријумчара и трговаца људима.

Према његовим речима, од почетка ангажовања Заједничких снага Војске Србије и полиције спречен је илегални прелазак приближно 21.000 миграната, а тренутно је у Србији смештено око 6.000 њих, већином из Авганистана.

Имајући у виду да Србија са том земљом нема потписан билатерални споразум, министар је упутио молбу свом саговорнику за посредовање агенције Фронтекс.

Леђери је Вулину представио новог официра за везу те организације за западни Балкан Весну Маринковић и упознао га са делокругом рада те агенције, проширеним надлежностима и новом стуктуром, као и са досадашњим активностима и будућим плановима за решавање мигрантске кризе.

Европска агенција за чување граница и обале – Фронтекс (The European Borderand Coast Guard Agency) успостављена је одлукама Европског парламента и Европског савета од септембра 2016. године.

Њена основна мисија јесте промоција, координација и развој система управљања границама ЕУ, док је њена главна функција помоћ граничним властима држава ЕУ у заједничком раду, наводи се у саопштењу Министарства одбране.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs